Max Verstappen: "Hebben banden niet te zwaar belast"

SI202106050037_hires_jpeg_24bit_rgb

Teleurstelling, onbegrip en vooral frustratie typeren het einde van de Grand Prix van Azerbeidzjan voor Max Verstappen. De Nederlander domineerde de race en leek op weg te zijn naar een grandioze overwinning toen plots één van zijn achterbanden het begaf. Met nog slechts vier rondes te gaan schoot de Red Bull-coureur op het rechte stuk bij start/finish de muur in: einde race voor de Nederlander.

"Natuurlijk baal ik als een stekker van wat er vandaag is gebeurd", vertelt Verstappen na afloop bij Ziggo Sport. De Nederlander wist even na de start Charles Leclerc in te halen voor P2 en zette de jacht in op Lewis Hamilton. Door een zeer goed uitgevoerde pitstopstrategie wist de Red Bull-coureur voor de Brit de baan op te komen en hij reed zelfs bij hem weg. Verstappen kon daarnaast ook nog eens profiteren van de goede prestaties van zijn teamgenoot Sergio Pérez, die zich tussen Verstappen en Hamilton in genesteld had. "Ik controleerde de snelheid. De stint op de harde band zou een lange worden, dus ik probeerde de pace van de coureurs achter me te matchen. Als ik sneller moest ging ik sneller, maar je wilt de banden niet te zwaar belasten. Dat hebben we overigens ook niet gedaan."

Max Verstappen / Red Bull / Bakoe/ Azerbeidzjan / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

'Voelde geen vibraties'

Met slechts vier rondes te gaan, ging het volledig mis. De linker achterband van de Nederlander klapte plots en hij schoot met hoge snelheid de muur in. "Het voelde allemaal heel comfortabel aan. Ik voelde ook helemaal niks qua vibraties of zo, dus het was sowieso heel raar dat het gebeurde", vertelt Verstappen over het moment waarop zijn band klapte. De Nederlander denkt zelf niet dat debris de boosdoener kan zijn. "Kijk, we rijden daar (op het rechte stuk bij start/finish red.) ronde na ronde. Iedereen pakt daar dezelfde lijn omdat iedereen een slipstream wil pakken."

Volgens de Red Bull-coureur is het erg raar dat het alleen bij hem gebeurd is. Als het aan debris had gelegen, zou je namelijk verwachten dat meer coureurs er op datzelfde punt last van zouden hebben. Ook Lance Stroll kreeg eerder in de race plots te maken met een klapband. Zijn linker achterband begaf het ook en de Canadees schoot op hoge snelheid de muur in. "Natuurlijk zal Pirelli wel weer zeggen dat het carbondeeltjes zijn, dat was in Imola ook zo. Dat is toch iets waar je moeilijk wat tegen kunt zeggen. Het feit is dat hier een band geploft is en niet alleen bij mij maar ook bij Stroll, dat is enorm frustrerend."

Max Verstappen / Red Bull / Bakoe/ Azerbeidzjan / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Clive Rose/Getty Images)

Strijd om het kampioenschap

Mede door een fout van Lewis Hamilton staat Verstappen nog steeds eerste in de strijd om het kampioenschap. Bij de herstart aan het einde van de race verremde de Brit zich doordat hij de magic-knop, die hij gebruikt om extra temperatuur in de voorbanden te krijgen, waarschijnlijk vergeten was terug te zetten. "Uiteindelijk, met een beetje geluk, staan we nog eerste in het kampioenschap, maar we hadden het gat natuurlijk nog veel groter kunnen maken. Dat vond ik eigenlijk veel belangrijker vandaag."

Lees ook: Lewis Hamilton niet blij na slechte herstart in Bakoe

Lees ook: Pérez: “Winst een boost van zelfvertrouwen”

Lees ook: Pierre Gasly na behalen P3: “Wist niet of ik de finish wel zou halen”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden