AP-1W549EPU52111_news

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen. De Nederlander reed een uitstekende race en pakte zijn eerste overwinning van het seizoen. Kimi Raikkonen werd achter de Nederlander tweede en Sebastian Vettel pakte P3. Beide Mercedessen vielen met technische problemen uit.

De Oostenrijkse Grand Prix begon met een spectaculaire eerste ronde. Raikkonen had vanaf de derde plaats de beste start en had bijna voor de eerste bocht de beide Mercedessen te pakken. De coureurs gingen naast elkaar richting de eerste bocht. Het was uiteindelijk Lewis Hamilton die de beste lijn had en de koppositie pakte.

Achter de Brit streden Raikkonen, Valtteri Bottas en Verstappen voor de tweede positie. Na enkele positiewisselingen was het achter Hamilton na een paar bochten Bottas, Raikkonen en Verstappen. De Nederlander pakte echter met een mooie actie al snel de positie van de Fin af en reed na de eerste ronde op een podiumplaats. Daniel Ricciardo had achter de Nederlander een goede start en sloot op P5 achter Raikkonen aan.

VSC

In ronde veertien stonden de Nederlandse fans op de banken, omdat Bottas met een kapotte versnellingsbak de strijd moest staken. Verstappen kreeg hierdoor de tweede plaats in de schoot geworpen. De auto van de Mercedes-coureur stond op een niet heel gunstige plaats, waardoor de wedstrijdleiding besloot tot een virtual safetycar (VSC).

Voor de Red Bull-coureurs en Ferrari-rijders het teken om een pitstop te maken. Door de VSC verloren ze ten opzichte van raceleider Hamilton niet heel veel seconden en Verstappen kwam als tweede terug op de baan met een achterstand van 13 seconden op Hamilton. De Brit moest echter zijn stop nog wel maken. Achter de Nederlander klom Ricciardo op tot de derde plaats doordat hij profiteerde van een remfout van Raikkonen.

Aan de leiding

In de 26ste ronde kwam Hamilton binnen voor zijn pitstop en zo pakte Verstappen de eerste plaats. De Brit verloor door zijn stop enkele plaatsen en sloot achter Raikkonen aan op de vierde plaats. De slagorde naar de pitstop van Hamilton: Verstappen, Ricciardo, Raikkonen, Hamilton en Vettel.

Nadat Verstappen de leiding overnam van Hamilton creëerde de Nederlander een gat van zeven seconden. Mede doordat Ricciardo al snel een probleem had met zijn rechterachterband. De Australiër had moeite om een goed tempo te rijden en verloor in 38ste ronde zijn tweede positie aan Raikkonen. Voor Red Bull het teken om Ricciardo naar binnen te halen, waardoor hij terugviel naar de vijfde plaats. Ondertussen schoot Vettel voorbij aan Hamilton. De Duitser pakte daarmee de derde plaats.

Ook de softs van Hamilton bleven niet goed tot het einde en de Mercedes-coureur moest in ronde 53 nog naar binnen voor nieuw rubber. De Brit kwam achter Ricciardo op de vijfde plaats weer het asfalt op, maar hoefde weinig moeite te doen om hem voorbij te komen. De Australiër viel een ronde later uit.

Slotfase

Verstappen zag in de slotfase zijn voorsprong langzaam teruglopen. Met nog twaalf ronden te gaan, had hij nog minder dan vijf seconden op Raikkonen en zeven seconden op Vettel. Voor de vele Nederlanders op de tribune werd het een spannend eind van de race, want met nog acht ronden was de voorsprong nog maar vier seconden.

Aan het eind van de race werd het drama voor Mercedes nog groter, want met nog zeven ronden te gaan viel ook Hamilton uit. Verstappen had geen tijd om zich daar druk over te maken, want de Nederlander moest volle bak om de jagende Ferrari's achter zich te houden.

Tot grote vreugde van het publiek hield Verstappen stand en had aan de finish nog maar een seconde over op Raikkonen. Vettel pakte de laatste plaats op het podium. De overwinning van de Nederlander betekende ook de eerste overwinning van Red Bull Racing op het thuiscircuit.

Uitslag Grand Prix van Oostenrijk:

uitslag-gp-oostenrijk-700x394
(c) Fia.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden