Meesterzet brengt Marquez klinkende overwinning in Tsjechië

170806_MotoGP_Marquez

Een vroege wissel naar slicks, al in de tweede ronde, was een enorme gok van Marc Marquez. Amper een paar rondes later bleek hoe goed die gok uitpakte. De baan in Brno droogde heel snel op, de concurrentie wachtte te lang met wisselen van regenbanden naar slicks en de wissel van Marquez bleek een meesterzet, die de regerend wereldkampioen een meer dan overtuigende zege opleverde.

De regenbui die de Moto2-race op zijn kop zette zorgde ervoor dat de baan bij de start van de MotoGP-race in Tsjechië nog een beetje nat was. De wedstrijdleiding was daardoor gedwongen de race als ‘nat’ te betitelen. Iedereen stond op regenbanden op de grid, terwijl het zonnetje voorzichtig doorbrak.

Marc Marquez ging vanaf poleposition op soft compound regenbanden van start en dat bleek binnen anderhalve ronde een finaal verkeerde keuze. In de warmup had Marquez geen goed gevoel gekregen van de harde banden en op het laatste moment besloot hij om voor soft te kiezen. “Helemaal verkeerd”, gaf hij toe. Binnen anderhalve ronde tijd zakte de Spaanse Honda-rijder als een baksteen weg in het veld, naar de twintigste plaats.

Terwijl Jorge Lorenzo op de snel opdrogende baan de leiding greep, met Valentino Rossi, Andrea Dovizioso en Johann Zarco in zijn kielzog, ging Marquez de pits in, waar zijn team had gezorgd dat de Honda met droogweersetting op slicks gereed stond. “Ik had geen andere keuze”, biechtte Marquez op. “Op de regenbanden ging het zo slecht, dat ik wel moest. De baan droogde snel op, maar het was nog hier en daar vochtig. In de eerste ronde op slicks ging het bijna mis, maar ik kon vrij snel warmte in de banden krijgen op de droge lijn. Toen ik mijn ritme had gevonden en kon gaan pushen, was ik zo tien seconden sneller per ronde dan de koplopers die nog op regenbanden reden.”

reddit-700x380
Schumacher in gevecht met Häkkinen (l) en Alesi (r) (c) Reddit
Toen Rossi, Lorenzo, Dovizioso in ronde 4 en 5 als laatsten naar binnen gingen om te wisselen, bleek Marquez dankzij zijn vroege wissel een voorsprong van liefst 17 seconden te hebben. En die marge werd alleen maar groter: in ronde 9 was het ruim 22 seconden op Pedrosa, die zich snel naar voren werkte om de tweede plaats in te nemen.

“Achteraf gezien ben ik een ronde te laat naar binnen gegaan”, oordeelde Pedrosa, die in Tsjechië zijn 150ste podium behaalde, waarmee hij na Giacomo Agostini en Valentino Rossi de succesvolste coureur uit de geschiedenis is. “Hoe snel droogt het op? Komt er nog een bui aan? In deze weersomstandigheden is het een enorme gok wanneer het juiste moment is. Als ik een ronde eerder het risico had genomen, had ik waarschijnlijk dichter bij Marc kunnen blijven. Nu was de afstand onoverbrugbaar, terwijl mijn snelheid goed was. Het was een prima weekend en ik ben hartstikke blij met de tweede plaats, maar wie weet waar ik was geëindigd als ik vroeger had gewisseld.”

Hoe moeilijk dat moment te bepalen was, bleek wel uit de wissel van Valentino Rossi - als een van de laatsten - en van de beide Ducati-fabrieksrijders, voor wie de motor niet klaar stond. Bij de wissel ging Andrea Iannone (Suzuki) in de pitstraat onderuit. Rossi bleef weer te lang doorrijden op regenbanden en evenals de vorige keren dat dat gebeurde kostte hem een podiumplaats. Als een van de laatste rijders besloot hij te wisselen. Op dat moment reed Marquez al drie ronden op slicks rond en was de Honda-coureur meer dan tien seconden per ronde sneller dan de Italiaan. Rossi finishte als vierde, op ruim 20 seconden achter Marquez.

https://twitter.com/MotoGP/status/894169729614716930

Maverick Viñales wisselde in dezelfde ronde als Pedrosa, maar hij had veel meer tijd nodig om zijn ritme te vinden en naar voren te komen. Op meer dan 6 seconden achter Pedrosa kwam hij over de streep. “In de eerste rondes had ik totaal geen vertrouwen en na de wissel duurde het even voor ik dat weer had gevonden. Pas toen durfde ik weer gas te geven. Het zag er helemaal niet goed uit, maar uiteindelijk is het toch nog best goed afgelopen met de derde plaats. Ik ben er blij mee.”

Op het podium besloten de drie Spanjaarden de flessen champagne dicht te laten, uit eerbetoon aan hun donderdag overleden landgenoot Angel Nieto, die voor de carrières van alle drie veel betekende.

reddit-700x380
Schumacher in gevecht met Häkkinen (l) en Alesi (r) (c) Reddit
In het kampioenschap deed Marquez goede zaken. De onderlinge verschillen in de top 4 werden groter, met Marquez op 154 punten, Viñales op 140, Dovizioso op 133 en Rossi op 132 punten.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen