Memorabele races: Australian Grand Prix 2007

B03ACEED-36CC-41FE-ACB3-8B89713B4B9C

Het wordt ook wel het allerbeste rookie-seizoen uit de geschiedenis van de Formule 1 genoemd. 2007 was het jaar waarin de huidig wereldkampioen én recordhouder van vele andere records zijn debuut maakte in de Formule 1. Deze keer in memorabele races: het eerste podium van Lewis Hamilton tijdens de Australian Grand Prix van 2007.

De 22-jarige rookie Lewis Hamilton startte zijn carrière voor het team van McLaren. Nadat hij in Australië als vierde gekwalificeerd had startte hij de race en tevens seizoensopener als een raket. Hij haalde niet alleen Kubica in, nadat hij wiel aan wiel kwam na de eerste meters met Hamilton, maar ging ook meteen buitenom aan Fernando Alonso in bocht één. Fernando Alonso was destijds teamgenoot van Lewis bij McLaren. Kimi Raikkonen, startend in de Ferrari vanaf pole position, was na de eerste bochten al vertrokken.

Hamilton had het gehele weekend nog geen fout gemaakt en verraste de Formule 1 paddock positief. Helaas was er tijdens de wedstrijd toch een kleine 'slipper' te vinden, wanneer hij in bocht zes, met Alonso op zijn staart, een ritje door het gras maakte. Dit was echter geen reden voor paniek. Ondertussen was Raikkonen weggereden en niet meer te achterhalen.

Nederlands tintje

Om deze memorabele race van 2007 nog een Nederlands tintje te geven, vond Christijan Albers, destijds rijdend voor het team van Spyker F1, het hoog tijd voor het opeisen van wat camerabeelden. Helaas was dit niet in de meest positieve zin, want de Nederlander in de oranje F1-bolide parkeerde ongehoopt de auto in de muur. Dit gebeurde in dezelfde bocht waar Hamilton een paar rondes eerder dacht het gras even te maaien. Dit betekende voor Albers helaas het einde van zijn race.

 

Einduitslag

Halverwege de race bepaalden de pitstops de uiteindelijke top drie van de Australian Grand Prix 2007. Alonso zorgde bij zijn pitstop voor de zachtste band onder zijn bolide, waardoor hij snellere tijden kon rijden in vergelijking met zijn teamgenoot Hamilton. Dit resulteerde in een uiteindelijke einduitslag waarin Kimi Raikkonen de race won, Fernando Alonso de eerste van de twee McLarens op het podium was, en nieuwkomer Lewis Hamilton de top drie afsloot met een fraaie derde plek.

Het podium van Lewis in deze seizoensopener was de eerste van zijn in totaal negen podia dat jaar. Dit is nog altijd een record voor een rookie-seizoen. Hamilton maakte al snel naam in de Formule 1 en zou uiteindelijk niet alleen de succesvolste Britse coureur aller tijden worden, maar in het rijtje van grote namen belanden als die van Schumacher, Senna en Prost.

 

Lees meer: Memorabele races: Australian Grand Prix 1996

Lees meer: Memorabele races: Australian Grand Prix 2002

Lees meer: Memorabele races: Grand Prix van Monaco 1996

Lees meer: Memorabele races: Grand Prix van België 1998

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen