Memorabele races: Grand Prix van Donington 1993

Ayrton_Senna35

In 1993 werd de enige race ooit op het circuit van Donington Park gereden. Die race was er meteen een om nooit te vergeten. Door het steeds omslaande weer werd het een knotsgekke race en Ayrton Senna gaf één van zijn grootste masterclasses aller tijden. 

Het is zondag 11 april 1993. De eerste startrij is bezet door Williams met Alain Prost op pole en daarnaast Damon Hill. Daarachter staan Michael Schumacher op P3 en Ayrton Senna op P4. Het is voor de start van de race regenachtig, maar als de race begint is het gestopt met regenen. De baan is nog wel nat en glad, waardoor iedereen op de regenbanden start. Als de lichten uit zijn blokkeert Schumacher Senna. De Braziliaan valt hierdoor terug naar de vijfde plek.

Lap of Gods

Maar dan komt de Braziliaan op gang. Hij heeft als enige grip en haalt in de eerste ronde achtereenvolgend Schumacher en Wendlinger. Senna begint te jagen op Hill. De Brit trekt in McLean's corner aan het kortste eind en wordt ingehaald. Ook Prost wist de Braziliaan niet achter zich te houden. In ronde twee haalde Senna hem in the Melbourne Hairpin in. Hiermee neemt de McLaren-coureur de eerste plek over. Later zou deze grandioze eerste raceronde bekend worden als de 'Lap of Gods'.

Ayrton_Senna03-700x469
(c) McLaren mediapool

Senna rijdt vervolgens rap weg van het veld, maar achter hem gebeurt veel. Nog tijdens de inhaalacties van Senna crashen Andretti en Wendlinger. Even later vallen ook Lehto en Berger uit. Verder is Barrichello bezig met een inhaalrace. De Braziliaan die van P12 kwam, is knap doorgeschoven naar P4.

Het weer blijft de race in zijn greep houden. Zo snel als de baan opdroogde en coureurs de pits in doken voor een setje slicks, zo snel begon het niet veel later weer te regenen. Ook die regenbui duurde echter niet lang. De coureurs leken niets anders te kunnen doen dan zich aan te passen aan het weer en steeds van banden te wisselen. Voor Senna verloopt de pitstop echter niet ideaal. De Braziliaan heeft een slechte stop en verliest daarmee de leiding aan Prost.

Meer dan een minuut voorsprong

Als het even later toch weer begint te regenen besluit Prost om naar binnen te gaan. In tegenstelling tot Prost blijft Senna dit keer buiten, omdat hij verwacht dat de regen niet doorzet. De Braziliaan krijgt gelijk en al snel wordt het weer droog, waardoor Prost opnieuw naar binnen moet en ver achter Senna terechtkomt. Ook heeft Prost een haperende motor tijdens de pitstop waardoor hij extra veel tijd verliest.

Senna is inmiddels weggereden van de rest van het veld, als hij nog één keer naar binnen moet. Als hij de pits in rijdt, ziet hij zijn pitcrew niet klaarstaan. In 1993 was er nog geen snelheidslimiet in de pitlane, dus Senna besloot vol gas door de pitstraat heen te rijden. Dat zorgde ervoor dat hij die ronde, de snelste ronde van de race reed. Ondertussen blijft Prost pech hebben. Een van zijn banden gaat lek en hij moet weer een pitstop maken.

Als de geblokte vlag eindelijk valt, finisht Senna op P1 met meer dan een minuut voorsprong op nummer twee Damon Hill. Hill is tevens de enige coureur die binnen dezelfde raceronde als Senna blijft. Verder maakt Prost het podium compleet met meer dan een ronde achterstand.

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Bahrein 2014

Lees ook: Memorabele races: eerste podium Leclerc

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Australië 2010

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen