Memorabele races: Grand Prix van Australië 2010

01-melbourne-friday7-713428

Jenson Button was voor het seizoen van 2010 overgestapt naar het team van McLaren. Hij behaalde het jaar ervoor de wereldtitel voor Brawn GP. Tijdens de eerste race van 2010 in Bahrein behaalde Button slechts de zevende plaats, maar hij wist dat in Australië op 28 maart helemaal goed te maken.

De race in Melbourne zat vol met inhaalacties, actie en incidenten. Een contrast vergeleken met de saaie eerste race van het seizoen. Button zette een prestatie neer voor McLaren in een race op een opdrogende baan die kampioenwaardig was.

03-melbourne-sunday2-595758-scaled-e1616875469890-612x500
Foto: Pirelli (Steven Tee / LAT Photographic)

Het hele veld was gestart op de intermediates, maar de regen stopte al snel na de start van de race. In de eerste bocht van de race ging het bijna mis voor Button. Hij raakte Fernando Alonso, die geen ruimte aan de binnenkant liet. Alonso spinde en beschadigde de voorvleugel van Michael Schumacher. Button werd ingehaald door zijn teamgenoot Lewis Hamilton en zakte naar de zevende plaats terug. In de zevende ronde besloot Button de pits in te duiken voor een setje slicks.

Even daarna volgde de rest van het veld het voorbeeld van Button. De regerend wereldkampioen ging voorbij aan Robert Kubica’s Renault. Alleen Sebastian Vettel zat nog voor hem toen alle pitstops achter de rug waren. Toen de remmen van de Red Bull van Vettel het halverwege de race begaven, kreeg Button de leiding in zijn schoot geworpen.

03-melbourne-sunday4-375892-700x467
Foto: Pirelli (Steven Tee / LAT Photographic)

Moedige beslissing

De toenmalige McLaren-teambaas Martin Withmarsh gaf naderhand toe, dat het Button was die het besluit genomen had om naar slicks te wisselen. “Een goed besluit, hij spaarde zijn banden erg goed, maar het was zijn moed die hem uiteindelijk de overwinning bracht. Ik dacht dat het een beetje riskant was om zo vroeg al te stoppen. Maar de timing was perfect en dat bracht hem de overwinning."

Button verklaarde na de race dat zijn besluit om banden te wisselen vooral voortkwam uit de problemen die hij met de intermediates had. “Ik had totaal geen balans op de intermediates. Ik had grote problemen en verloor een aantal plaatsen. Er was een droge lijn, maar op sommige plekken was het ook nog wel nat. Toen ik de pitstraat in kwam dacht ik dat ik een slechte beslissing gemaakt had, het was er zeiknat.”

02-melbourne-saturday15-315606-700x467
Foto: Pirelli (Lorenzo Bellanca / LAT Photographic)

In eerste instantie leek de pitstop een wanhopige actie, want de ronde erna schoot de Brit in de eerste sector van de baan. Uiteindelijk klokte hij in de tweede en derde sector de snelste tijd van de hele race. Button maakte dus op het juiste moment de keuze voor een pitstop en wist daarmee zijn eerste overwinning voor McLaren te behalen, voor Robert Kubica in de Renault en de Ferrari van Felipe Massa.

Lees ook: Memorabele races: F1-debuut Jos Verstappen
Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Maleisië 2003

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen