02-monaco-thursday2-820058

Als we het hebben over memorabele races is de Grand Prix van Monaco in 1996 er zeker een voor in de boeken. Tijdens een van de meest chaotische races uit de geschiedenis van de sport, de historische regenrace door de nauwe straten van Monaco, wisten maar drie auto's over de finish te komen. Maar liefst 12 van de 22 coureurs vielen uit vanwege de onvoorspelbare weersomstandigheden, terwijl zeven coureurs moesten stoppen vanwege technische problemen

Het begon allemaal al in de opwarmronde, waarin Montermini crashte toen hij de tunnel uit kwam. Er was geen reserve-auto en dat betekende dat hij niet kon starten, waardoor er maar 21 auto’s aan de start stonden. Een bijzondere start wel te verstaan. Schumacher kwam maar slecht weg op de glibberige baan waardoor Hill de Duitser meteen voorbij schoot richting Sainte Devote. Jos Verstappen kwam ondanks het gladde wegdek goed weg, maar helaas ging het in de eerste bocht al mis en vloog hij van de baan.

Afvalrace

Veel tijd om daarbij stil te staan was er alleen niet, want de twee Minardi-coureurs, Lamy en Fisichella, zaten elkaar op de hielen. Al snel raakten ze elkaar. Ze eindigden naast Jos in de muur. Vervolgens verloor niemand minder dan Michael Schumacher de controle over zijn Ferrari en ook hij glibberde de boardig in. Einde race voor hem. En alsof dat nog niet genoeg was lag ook de veelbelovende Brazo Barrichello er in de eerste ronde uit nadat hij spinde in La Rascasse. Binnen een ronde waren er al 5 coureurs uitgevallen. Daarna vielen binnen vijf ronden ook nog Katayama, Rosset en Diniz uit, die pech had met een defecte versnellingsbak. De race was slechts vijf ronden oud en er waren nog maar 13 van de 22 coureurs op de baan.

Er ontstond een groot gat tussen Hill, Alesi, Berger en Irvine op de vierde plaats. In ronde tien trok Berger zich echter terug, door problemen met de versnellingsbak, waardoor Irvine in de top drie belandde. Frentzen zit Irvine direct op de hielen. De Duitser deed zichtbaar alles wat hij kon om Irvine voorbij te gaan. Na een lang gevecht volgt de onvermijdelijke touché. De heuvel op na Saint Devote reed Frentzen zijn neus stuk op Irvines Ferrari, maar na een pitstop kon hij nog door.

Spekglad

Na een spectaculaire start kwam de race na tien ronden even tot rust, maar in ronde dertig begon het spektakel weer. Bij Brundle was te zien dat, na de pitstops naar slicks, de baan nog steeds spekglad was waardoor hij van de baan spinde. Niet lang daarna werd Irvine, die op de derde plaats reed, ingehaald door Panis. Ondertussen viel ook Hill uit met versnellingsbakproblemen. Hierdoor bemachtigde Alesi de eerste plek. Zijn koppositie duurde twintig ronden voordat hij door problemen aan de ophanging uit de race moest stappen. Hierdoor kwam Panis aan de leiding te liggen gevolgd door Coulthard en Johnny Herbert.

Er waren toen nog maar negen coureurs op de baan. Een daarvan was Luca Badoer, die inmiddels op zes ronden achterstand reed. Villeneuve probeerde hem met behulp van de blauwe vlaggen voorbij te gaan, maar ze maakten contact en moesten beide hun race beëindigen. 

Finish

In ronde 68 spinde Irvine waar zijn teamgenoot, Schumacher dat in de eerste ronde had gedaan. Het was niet meteen einde verhaal, maar toen kwamen de Finnen Salo en Häkkinen de hoek om. Midden op de baan stond de Ferrari van Irvine, waardoor ze geen kant op konden. Hiermee eindigde de race voor alle drie en waren er nog maar 4 coureurs op de baan. 

De race werd niet volledig gereden, omdat de tijdslimiet van twee uur al verstreken was. Panis hield Coulthard van zich af en sleepte daarmee een bizarre eerste overwinning binnen voor Ligier-Mugen-Honda. Coulthard kwam als tweede over de streep en Herbert werd derde en laatste. Frentzen wordt nog geclassificeerd als vierde, hoewel hij de race eindigde in de pits. Het was de laatste overwinning van Ligier en de eerste van Mugen-Honda

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van België 1998

Lees ook: Nieuwe F1-bolides 2021: Waar en wanneer worden ze onthuld?

Lees ook: Top 5: Beste races van Fernando Alonso

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden