04-catalunya-sunday2-851046

De vijfde ronde van het 2014 seizoen werd gekenmerkt door de 35ste pole position van Lewis Hamilton en het eerste podium voor Daniel Ricciardo. Na een lang gevecht met teamgenoot Nico Rosberg pakte Lewis Hamilton de overwinning in de Grand Prix van Spanje.

De race begon vrij rustig. Hamilton was als snelste weg met Rosberg op zijn hielen. Valtteri Bottas haalde Daniel Ricciardo in en reed daarmee op de derde plaats. Zowel Grosjean en Magnussen weken uit, maar verder verliep de eerste ronde zonder ongelukken. Hamilton nam de leiding met 1.1 seconden voorsprong op Rosberg.

SI201405110337_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images

Ferrari in gevecht

Kimi Räikkönen en Fernando Alonso raakten met elkaar in gevecht. Räikkönen probeerde zichzelf te verdedigen tegen zijn eigen teamgenoot. Alonso besloot uiteindelijk voor Räikkönen een pitstop te maken omdat zijn banden door het gevecht snel versleten waren. Hij kreeg niet gelijk zijn zin, omdat het team geen gat voor hem zag tussen het verkeer achter hem. Räikkönen maakte zijn pitstop later dan zijn teamgenoot en kon nog net voor hem blijven.

04-catalunya-sunday9-159644-700x467
Foto: Pirelli

Hamilton was van pole gestart, zijn 35ste, maar had moeite met oversteer en understeer tijdens de race. Tegen het einde van de 42ste ronde negeerde hij de instructie van Mercedes om in de pit te komen zodat ze zijn voorvleugel konden bijstellen vanwege die problemen. Hij kwam in plaats daarvan de ronde daarna binnen in een pitstop die veel problemen gaf. Een pitstop van 4.3 seconden, waarin het team moeite had om de vleugel bij te stellen. Rosberg leidde de race daarna voordat hij naar binnen werd geroepen.

Tegen het einde van de race aan liep Rosberg in op zijn teamgenoot, maar doordat Hamilton DRS had van achterblijver Jenson Button, kon hij een aanval weren. In de 62ste ronde waren de twee Ferrari coureurs weer met elkaar in gevecht. Alonso kon nu wel Räikkönen inhalen voor de zesde plaats.

03-catalunya-saturday4-231978-700x467
© Pirelli / Andrew Hone Photographer 2014

Eerste podium Ricciardo

Ricciardo en Bottas hadden ook een gevecht met elkaar. Bottas die de oud Red Bull coureur tijdens de start al inhaalde voor de derde plaats. Ricciardo probeerde hem in te halen door eerder een pitstop te doen aan het begin van de race, terwijl Williams Bottas buiten hield. De Australiër haalde de Fin uiteindelijk in nadat hij zijn pitstop deed, twee rondes later. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat Ricciardo zijn allereerste Formule 1 podium haalde als derde.

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van China 2009

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Donington 1993

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen