Mercedes-duo kijkt tevreden terug op vrijdag in Austin

M281671

Het team van Mercedes heeft een geslaagde vrijdag op het Circuit of the Americas achter de rug. Ondanks dat het een goede dag was, concludeerden zowel Lewis Hamilton als Valtteri Bottas na afloop dat er nog wel werk aan de winkel is voor de Duitse renstal voor de kwalificatie en de race in Austin.

Het team van Mercedes had zich geen betere start van het raceweekend kunnen wensen. Beide Mercedes-coureurs maakten er in de eerste vrije training een één-twee van terwijl de Red Bull van Max Verstappen bijna op een seconde achterstand kwam. In de tweede trainingssessie veranderde het veld iets en was het Sergio Pérez die als eerste eindigde. Op maar vier tienden achterstand stonden zowel Hamilton als Bottas er met een mooie derde en vierde tijd opnieuw goed voor.

Terrein gewonnen of verloren?

"Over het algemeen was het een goede dag, we hebben nog wel wat werk voor de boeg", aldus Hamilton na afloop van de tweede vrije training. "De eerste vrije training was echt een goede sessie. Daarna hebben we wat veranderingen doorgevoerd en was ik niet zo blij in VT2. Toch was de snelheid ook daarin niet heel erg verkeerd, maar ik denk wel dat we daar wat terrein hebben verloren of zij (Red Bull red.) wat terrein hebben gewonnen. We hebben dus nog wel wat werk te verrichten, zoals altijd."

Ook teamgenoot Bottas stelde na afloop dat er nog wel wat werk voor de winkel is. Hij was de snelste in VT1, maar de focus lag in de middag vooral op de lange runs, waardoor hij terugzakte naar de vierde plek. “We hebben met de afstelling nog een hoop werk te doen”, zo sprak de Finse coureur. “De auto is absoluut niet gemakkelijk te besturen. Op sommige punten van het circuit voelt het echt alsof deze baan veel grip heeft verloren. De balans is daardoor vrij inconsistent", aldus de laatste winnaar van de Amerikaanse grand prix die in 2019 verreden werd.

Gebrek aan grip

De grip werd ook even aangehaald na afloop van de sessies gezien de hoge temperaturen in Austin "Het is absoluut warmer hier dan de vorige keer dat we er waren, maar het asfalt wordt ook gewoon ouder en verliest daardoor grip", aldus Bottas. Teamgenoot Hamilton sluit zich daarbij aan: "Het ligt niet zozeer aan de hitte, het baanoppervlak is gewoon wat ruwer dan voorheen. Het valt niet mee om de banden op temperatuur te houden. Het is vrij onmogelijk zelfs. De slijtage is hier hoger dan ooit."

Daardoor kon ook Hamilton vrijdag lastig de juiste balans in zijn bolide vinden: “Het is echt lastig om de juiste balans te vinden, omdat je een goede afstelling voor de kwalificatie probeert te vinden, maar ook een afstelling zoekt die ook goed werkt voor de langere run. Het is toch al geen gemakkelijk circuit voor de afstelling van de auto, maar we hebben vandaag wel voldoende opgestoken denk ik om de juiste weg te vinden.”

Opnieuw motorwissel voor Bottas

Voor Bottas wordt het weekend extra lastig gemaakt vanwege opnieuw een motorwissel. De Finse coureur heeft in Austin zijn zesde motorblok van het seizoen gekregen wat zal resulteren in vijf plaatsen gridstraf op zondag: "Ik moet helaas weer een gridstraf incasseren, al is die deze keer gelukkig wat lichter. Met vijf plaatsen straf kun je nog steeds een goede race hebben."

Lees ook: Domenicali: “Sprintrace niet tijdens iedere grand prix”

Lees ook: Horner maakt zich niet druk over ‘nieuwe’ truc van Mercedes

Lees ook: Vettel start achteraan tijdens Grand Prix van Amerika

f1 2022 screenshot
Foto: YouTube / Formula 1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden