Michael Masi: “Straf Gasly volledig terecht"

Pierre-Gasly-turkije-2021-1

Wedstrijdleider Michael Masi vindt dat Pierre Gasly volledig schuldig is aan de botsing met Fernando Alonso in de openingsfase van de Grand Prix van Turkije. Dat meldt Motorsport.com. Gasly kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor het incident.

De Fransman mocht vanaf een mooie vierde plek starten in Istanboel. Naast Gasly startte Alonso vanaf de vijfde stek. De tweevoudig wereldkampioen ging beter van start en kwam via de buitenkant langszij bij Gasly. In zijn poging zijn plek te verdedigen tikte Gasly Alonso in de rondte. Daarmee vielen de kansen op een goede eindklassering voor de 40-jarige in het water.

De wedstrijdleiding wil voor incidenten tijdens de openingsronde nog wel eens een oog dichtknijpen, maar niet in dit geval. Over de boordradio meldde Gasly dat hij geen kant op kon omdat aan de binnenkant Sergio Pérez opdook. De wedstrijdleiding vond dit niet en bedeelde Gasly een straf toe van vijf seconden, die hij tijdens zijn pitstop moest inlossen.

Pierre Gasly / AlphaTauri / GP Turkije
Foto: Red Bull Content Pool / Dan Mullan / Getty Images

“Als een coureur volledig schuldig is, wordt hij bestraft"

Masi legt uit waarom de straf voor de coureur van AlphaTauri volledig terecht was. “Als we teruggaan naar de start van het jaar, hebben we voorafgaand aan de eerste race na gesprekken met de teams en coureurs besloten om iets terug te krabbelen bij het ‘laten racen-principe’. Daaronder vallen ook incidenten in de eerste ronde. Als een coureur volledig schuldig is aan een incident, dan zou dat hoogstwaarschijnlijk een straf opleveren”, vertelde Masi. “Hierbij hebben de stewards geoordeeld dat Pierre volledig schuldig was aan het incident en daarom kreeg hij vijf seconden straf.”

Masi legt daarnaast uit dat als beide coureurs het incident hadden kunnen voorkomen er geen straf wordt uitgedeeld. “We hebben in het belang van iedereen gezegd dat het resulteert in een straf als iemand in de eerste ronde volledig schuldig is. Als medewerking van beide coureurs is vereist, dan resulteert dat in de eerste ronde hoogstwaarschijnlijk in niets. Dat geldt ook als er twee of meer auto’s bij betrokken zijn”, besluit Masi.

Lees ook: Pierre Gasly: “Zonder penalty zat er meer in"

Lees ook: Fernando Alonso: “Race was klaar na 200 meter"

Lees ook: Lewis Hamilton steekt hand in eigen boezem na GP Turkije

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden