Mike Krack: "Nooit iets verbergen beste manier om met Stroll en Alonso om te gaan"

Mike Krack 1

Het Formule 1-team van Aston Martin had in 2023 veel ups en downs op sportief gebied, maar intern zat het allemaal wel goed bij het team uit Silverstone. Dit kwam vooral door het beleid van het team, waarbij de 'waarheid' spreken erg belangrijk was. Aston Martin-teambaas Mike Krack zegt dat het vertellen van de 'waarheid' de enige manier was om de dynamiek tussen teamgenoten Lance Stroll en Fernando Alonso vorig jaar goed aan te pakken. 

Aston Martin kwam in 2023 meer in de schijnwerpers te staan door het aantrekken van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. De 42-jarige Spanjaard kwam bij het team uit Silverstone naast de Canadese coureur Lance Stroll te rijden. Alonso, die het imago heeft een lastig persoon te kunnen zijn wanneer de prestaties van zijn team niet naar wens zijn, werd dus de nieuwe teamgenoot van de zoon van de eigenaar van het team, Lawrence Stroll. Om te voorkomen dat dit wel eens tot vuurwerk zou kunnen gaan leiden, besloot Aston Martin al voor de komst van de Spanjaard interne discussies te voeren over hoe men de situatie het beste kon gaan aanpakken.

Krack: "Te allen tijde open, eerlijk en transparant zijn naar beide coureurs toe"

Volgens de 51-jarige teambaas van Aston Martin, Mike Krack, was de aanpak die uiteindelijk nodig was vrij eenvoudig. "We zitten natuurlijk in een bijzondere situatie doordat een van de rijders de zoon is van de eigenaar, en de ander is een zeer ervaren, volwassen coureur", zo verklaart Krack tegenover Motorsport.com. "Je moet dus nadenken: wat zijn de dynamieken en hoe gaan ze evolueren? Toen Fernando bij ons kwam, waarschuwden veel mensen ons dat hij moeilijk kan zijn, dus probeerden we ons voor te bereiden. We moesten bepalen wat onze aanpak was. Niet alleen ik, maar ook de sportief en performance directeur. En hoe we de media zouden managen. Maar we moesten ook niet vergeten dan Fernando en Lance elkaar al heel lang kenden, al uit de Ferrari-tijd. Dus toen we begonnen, hebben we voor de aanpak gekozen dat we te allen tijde open, eerlijk en transparant zouden zijn naar beide coureurs toe."

Krack geloofde dat nooit iets verbergen voor beide coureurs de beste manier was om problemen binnen het team te voorkomen. Dit moest ook gedaan worden wanneer het wat minder goed met het team ging. "Het is niet alleen in de goede tijden, maar ook in de minder goede tijden. De waarheid vertellen, is soms het moeilijkste, en dit zijn vaak de moeilijkste gesprekken. Maar als je ze hebt, is het daarna zoveel gemakkelijker. Het omvat dingen als: hoe racen we tegen elkaar? Hoe gaan we met elkaar om? Hoe gaan we met dingen om als we slechtere resultaten behalen?", aldus de 51-jarige Aston Martin-teambaas. 

Stroll en Alonso

"Ze zetten het team voorop"

Aston Martin zakte na zes podiumfinishes in de eerste acht Grands Prix wat weg naarmate het seizoen vorderde. Ondanks de wisselvallige resultaten is Krack van mening dat het beleid van het team met zijn coureurs zijn vruchten heeft afgeworpen. "Met inbreng van beide coureurs en iedereen eromheen hebben we een open, eerlijke en transparante relatie kunnen onderhouden. Dat maakte het een stuk makkelijker. De manier waarop Lance en Fernando met elkaar samenwerken en elkaar behandelen, zorgt ervoor dat er geen tussenkomst van onze kant nodig is. Ze zijn gewoon heel volwassen. Ze zetten het team voorop. Ze weten dat we negen grote concurrenten hebben en dat we niets winnen door tegen elkaar te vechten. Dat is heel nuttig. Dus alle lof voor de manier waarop ze het hebben aangepakt", aldus Krack. 

 

Lees ook: Logan Sargeant: "Mensen verwachten minder van Amerikaanse coureurs"

Lees ook: Günther Steiner: "Geen kans gehad om mensen te bedanken"

Lees ook: Circuit Zandvoort begonnen met werkzaamheden in de pitstraat

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden