'Minder Grands Prix beter voor Formule 1'

AP-1VXFJX7ZW1W11_news

Terwijl Formule 1-eigenaar Liberty Media de kalender met races wil uitbreiden, bepleit Renault-teambaas Cyril Abiteboul het tegenovergestelde. De Fransman denkt dat minder Grands Prix juist de waarde van de koningsklasse van de autosport vergroot.

"Ik begrijp dat commercieel gezien de kalender moet uitbreiden, maar wat mij betreft leidt dit tot een enorme ophoping aan races", zegt Abiteboul in het Britse Autosport. "Het werk wordt bijna routine en dat kan niet de bedoeling zijn. Formule 1 moet iets bijzonders blijven."

Overvolle kalender

De kalender telt dit jaar 21 races en voor het eerst in de historie werden onlangs drie Grands Prix op rij afgewerkt. Als het aan Liberty Media ligt, komen er in de toekomst nog meer races bij. Volgens Abiteboul zou een aantal tussen 15 en 18 races de waarde de Formule 1 enorm doen stijgen.

"We zitten nu al ver boven het maximum", gaat Abiteboul verder. "Met de kalender die we nu hebben, is het enthousiasme niet hetzelfde als toen we slechts 15 keer per seizoen raceten. Als de Formule 1 zijn waarde wil behouden, moeten we minder races hebben."

Onderlinge strijd circuits

Abiteboul stelt dan ook voor dat circuits met elkaar de strijd aangaan om op de kalender te komen. "Je keert het patroon van de markt compleet om en je zegt: 'Jongens, zes van jullie gaan hun plaats verliezen op de kalender: vecht er maar om'. Ik begrijp dat het een gok is, maar op een gegeven moment wordt het kookpunt bereikt."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen