'Mini-race moet huidig kwalificatiesysteem vervangen'

ED3heVdWwAAizwY

De Formule 1 gaat komend seizoen mogelijk experimenteren met een nieuw kwalificatie-format dat vanaf 2021 definitief ingevoerd moet worden. De teams zouden het eens zijn geworden over het introduceren van kwalificatieraces van maximaal een uur, zo schrijft GPToday.net.

In de nieuwe opzet zou de pole sitter de winnaar zijn van deze zaterdagse mini-race. Precieze details ontbreken nog, maar de teams zouden bezig zijn met simulaties en in 2020 zou er tijdens twee of drie races op verschillende continenten met de kwalificatierace geëxperimenteerd moeten worden.

Het huidige kwalificatiesysteem bestaat sinds 2006. In drie fases wordt bepaald wie er op zondag vooraan mag starten. Dit format kwam tijdens de Grand Prix van Italië onder een vergrootglas te liggen toen zeven coureurs in de beslissende Q3 om tactische redenen niet op tijd aan hun snelle rondje begonnen. Nico Hülkenberg, Carlos Sainz en Lance Stroll kregen zelfs een reprimande omdat ze onnodig te langzaam zouden hebben gereden.

Hoewel het incident specifiek te maken had met het hogesnelheidscircuit Monza en in Singapore vrijwel zeker niet herhaald zal worden, heeft wedstrijdleider Michael Masi laten weten dat voor de race in de stadstaat over de kwestie gesproken gaat worden.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden