180504_SPA_Crutchlow

Cal Crutchlow is op de eerste dag van de MotoGP van Spanje in Jerez de snelste man gebleken. De Brit zette met zijn LCR-Honda een tijd neer van 1.38,614. Hij werd op de voet gevolgd door Dani Pedrosa (Honda) en Johann Zarco (Yamaha). In de tweede vrije training zaten dertien coureurs binnen dezelfde seconde.

In de slotseconden van de middagsessie vergooide Marc Marquez zijn kans op de snelste tijd. In bocht 6 ging hij onderuit. De Honda was te zeer beschadigd om weer op te stappen. De regerend wereldkampioen sloot de training zodoende af op de vijfde plaats, net achter Andrea Iannone (Suzuki).

In de eerste vrije training waren de verschillen nog kleiner, met maar liefst elf man binnen een halve seconde. Andrea Dovizioso was in die eerste sessie de snelste, al was het verschil met Marquez (foto) slechts 0,007. In de middag noteerde Dovizioso, die na drie races aan de leiding gaat in het WK, de vijfde tijd. Vrijwel iedereen was ’s middags sneller dan in de koelere ochtend.

Op het circuit van Jerez, sinds gisteren vernoemd naar de vorig jaar overleden dertienvoudig wereldkampioen Angel Nieto, ligt een nieuwe laag asfalt, die voor de meeste coureurs een aanzienlijke verbetering betekent.

Viñales en Rossi niet tevreden

Voorafgaand aan de Grand Prix hoopten met name Maverick Viñales (foto) en Valentino Rossi dat ze veel profijt van het nieuwe asfalt zouden hebben, maar op de eerste trainingsdag viel dat nog een beetje tegen. Rossi noteerde de negende tijd overall, Viñales de twaalfde. De beide Yamaha-coureurs waren dan ook verre van tevreden. Vorig jaar hadden beiden (op het ‘oude’ asfalt) grote moeite.

Ook de elfde tijd overall van Danilo Petrucci (een van de weinige die zijn tijd ’s middags niet verbeterde en in de tweede training bleef steken op de zestiende plaats) viel nogal tegen. De Pramac Ducati-rijder had nota bene na de openingsrace in Qatar nog getest op Jerez en noemde de extra grip ‘een hele vooruitgang’, al had hij zijn twijfels bij de bochten 1 en 8. Teamgenoot Jack Miller – die in tegenstelling tot Petrucci op de GP17-machine rijdt – deed het met de achtste tijd beter.

Antonelli snelste in Moto3

Niccolo Antonelli was met 1.46,630 veruit de snelste rijder in de Moto3-klasse: 0,444 sneller dan Jorge Martin en 0,535 sneller dan Enea Bastianini.

Alex Marquez in Moto2 de rapste

In de Moto2-klasse reed Alex Marquez de snelste ronde, voor Lorenzo Bladassari en Sam Lowes, die 's ochtends nog de rapste was. Bo Bendsneyder bivakkeerde lang rond de top 10, maar sloot de dag af op de negentiende plaats.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen