‘Miracle Mir’ naar MotoGP met Suzuki

180611_Mir

Joan Mir maakt volgend jaar zijn debuut in de MotoGP. De 20-jarige coureur uit Palma de Mallorca tekent, zoals verwacht, voor twee jaar bij het fabrieksteam van Suzuki. ‘Miracle Mir’ wordt gezien als een van de grootste talenten in de motorsport. De vraag was niet óf Mir naar de MotoGP zou promoveren, maar welk team hem zou kunnen vastleggen.

Zie ook De MotoGP-transfermolen is bijna vol

In 2015 reed Mir aan het einde van het seizoen (in Australië) zijn eerste Grand Prix. Het jaar erna had hij een vaste start in de Moto3 en in zijn debuutjaar won hij meteen zijn eerste race. Vorig jaar, in 2017, won hij maar liefst tien van de achttien races in de lichtste klasse en werd hij wereldkampioen. Dit jaar rijdt Mir in de Moto2 (als teamgenoot van Alex Marquez bij het team Marc VDS) en zijn eerste twee podiumplaatsen in die klasse heeft hij inmiddels ook al te pakken. In de tussenstand van het kampioenschap staat hij vijfde.

180611_Mir_actie
Foto: MotoGP.com

“Joan is slim, hij is geestig, hij is aardig en hij is heel snel”, karakteriseert Suzuki-teammanager Davide Brivio zijn aanwinst. “Dat zijn kenmerken die we graag zien in een jonge rijder, die bovendien niet alleen uit is op het prestige van een fabrieksmachine in de topklasse, maar die gelooft in ons project. Natuurlijk weten we heel goed dat hij tijd nodig heeft om ervaring op te doen en mee te groeien, maar we hebben volledig vertrouwen in zijn potentieel. Het management van Suzuki stimuleert onze 'young rider philosophy' en met Joan - die nog maar 20 jaar is, maar wel al wereldkampioen - denk ik dat we het perfecte talent voor deze rol hebben.”

Mir wordt bij Suzuki de teamgenoot van Alex Rins, die bezig is aan zijn tweede seizoen in de MotoGP. Hij verlengde eerder al voor nog eens twee jaar zijn verbintenis. Ook Mir tekent een tweejarig contract, dat hem voor 2019 en 2020 aan Suzuki bindt. Hij vult bij Suzuki de vacature van Andrea Iannone op, die naar Aprilia verkast.

Suzuki maakte in 2015 haar rentree in de MotoGP, met Maverick Viñales en Aleix Espargaro als coureurs. Viñales bezorgde de Japanse renstal in 2016 de eerste en voorlopig enige overwinning, en drie podiumplaatsen, voordat hij naar Yamaha verhuisde. Iannone kwam dit jaar ook al twee keer op het podium.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen