Mogelijk EU-onderzoek naar de FIA en Formule 1

images_Formule1_2015_nieuws-juni_FIA_F1_vlaggen

De ontwikkelingen bij de FIFA zijn wereldnieuws. Koppen rollen en reputaties verdwijnen. De FIA en de Formule 1 kunnen nu ook onderwerp van onderzoek worden. Het is geen gerechtelijke procedure zoals bij de FIFA, maar een EU-onderzoek naar concurrentievervalsing. De initiatiefnemers: een aantal van de kleinere Formule 1-teams.

De FIFA en de FIA/F1 met elkaar vergelijken is als appels en peren. Bij het voetbal is er eens in de vier jaar een WK op één plek, bij de Formule 1 ieder jaar op twintig plekken. Bij het WK voetbal mogen er meerdere mensen meestemmen waar er gespeeld wordt, bij de Fomule 1 is dat gewoon Bernie Ecclestone.

Wat wèl vergelijkbaar is zijn de sommen geld die er rondgaan. Sinds 1999 bedraagt de omzet van de Formule 1 circa 14,5 miljard euro. Het WK voetbal bracht sindsdien 13 miljard euro op. Al dat geld wordt verdeeld en hoe dat gebeurt, daar gaat het mogelijke EU-onderzoek over.

Vragen in Europarlement

Europarlementariër Annaliese Dodds vertegenwoordigt in Brussel de regio Zuid-Oost Engeland. Zij werd getriggerd door de ontslagen bij het Caterham F1-team en verschillende leveranciers, die in haar regio gevestigd waren. Zij vroeg de Europese mededingingsautoriteiten in november 2014 of die wilde onderzoeken hoe de FIA de Formule 1 behandelt, met name of financiëel gebied. Dodds wilde weten hoe de FIA het heeft kunnen toestaan dat 46% van de prijzenpot van ruim 700 miljoen euro bij slechts drie teams terecht komt. En waarom er maar zes teams, de grootste, in de zogenaamde Strategy Group zitten. In die groep worden samen met de FA en Formula One Management belangrijke besluiten genomen.

Een aantal teams gaf in november aan ook zo'n onderzoek te willen, waarop Eurocommissaris van mededinging, de Deense Margrethe Vestager, liet weten dat zijn dan een formele klacht moesten indienen. En toen werd het stil.

Onderzoek Europese Commissie?

Echter, de Financial Times meldt nu dat een aantal teams op het punt staat een formele klacht in te dienen. Dat zou de Europese Commissie verplichten te onderzoeken of de manier waarop FIA met de Formule 1 de zaken heeft georganiseerd conform de wet- en regelgeving die gaat over eerlijke concurrentie. 

De teams hebben twee klachten: (1) de Strategy Group bevoordeelt de grote teams en (2) de verdeling van het geld is niet eerlijk. (Lees hier meer over die verdeling.)

Bernie Ecclestone liet de Financial Times desgevraagd weten: “Het is vreemd. Ik zou wel willen weten wat ze willen,” daarbij verwijzend naar de klagende teams. Hij vervolgt: “Niemand heeft mij ooit een verzoek gedaan met wat ze willen. We wachten wel op de klacht. Ik hoop ook dat de klacht wordt doorgezet en dat de mededingingsautoriteiten genoeg geduld en tijd hebben om het te behandelen.” 

Foto: xpb.cc

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden