M269024

F1-commentator Olav Mol vindt dat het probleem met het prestatievermogen van Valtteri Bottas niet aan hem ligt. Dat zegt hij in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. Volgens hem is er iets mis in zijn auto. "Als Valtteri Bottas zegt dat hij niet harder kan, dan moet je hem ook daarin vertrouwen."

"Hij roept al het hele weekend: er is iets structureel fout in mijn auto. Ik denk dat ik het wel aandurf: die krijgt een nieuwe chassis want er klopt ergens iets niet", aldus Mol. Hij geeft aan dat het geen grote problemen hoeven te zijn, maar daardoor werkt de auto niet meer naar behoren. Hij vindt dat het probleem niet zozeer bij Bottas zelf ligt. 

Presentator Gaston Starreveld denkt daar anders over: "Je volgt Bottas; je ziet wat hij doet, je ziet wat hij niet doet en wat hij had moeten doen. En dan zeg ik als kijker dat hij aan het zwemmen is op die baan." Mol geeft hem daar enigszins gelijk in en verwijst naar zijn commentaar van de race. Hij zegt dat de Fin op de boordradio te horen kreeg dat hij vijfde kon worden als hij Lando Norris inhaalde, maar uiteindelijk zakte hij verder terug. Volgens hem werken zulke technieken niet meer bij Bottas en is iets wat hij als coureur mist. 

George Russell

Starreveld gelooft niet dat Bottas dit seizoen nog naast zijn teamgenoot Lewis Hamilton vooraan gaat rijden. Hoewel hij de enige is met die mening vraagt presentator Mattie Valk zich wel af of George Russell halverwege het seizoen in de auto van Bottas stapt. Zowel Olav Mol als teambaas Frans Verschuur denken van niet. "Maar Russell is wel de druk aan het opvoeren bij Mercedes," zegt Mol. "Hij heeft gezegd dat hij voor de zomer wilt weten wat hij doet. En hij is in de positie om te zeggen: als jullie me niet tegen augustus vertellen wat we gaan doen, dan ga ik ergens anders kijken."

George Russell / Valtteri Bottas / Mercedes / Abu Dhabi / 2020
Foto: Mercedes AMG F1 Team (Steve Etherington)

Mol vindt wel dat Toto Wolff en Mercedes geen mannen zijn die halverwege het jaar hun coureurs verwisselen. Hij zegt dat Bottas de afgelopen jaren ervoor gezorgd heeft dat het team de constructeurstitel won, door een goede tweede man te spelen. Verschuur denkt niet dat het team zich onder druk laat zetten door Russell, maar is net als Mol van mening dat het probleem van Bottas bij de chassis ligt. "Hiermee geef je de coureur ook vertrouwen terug. Die jongen krijgt knal op knal en dan is het wel een Fin die normaal heel rustig is. Maar ook hij krijgt wel eens een knauw."

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel: Max in Baku: geluk bij een ongeluk

Lees ook: Valtteri Bottas: “Ik voelde mij ‘sitting duck'”

Lees ook: Olav Mol: “Hamilton maakte bij herstart fout met magic-knop”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen