Moto2-coureur Luis Salom (24) om het leven gekomen

39-luis-salom-esp-portrait_gp_0229-2_0.gallery_full_top_lg

Bij een crash in de vrije training van de Moto2 op het circuit van Catalunya is vanmiddag de Spaanse coureur Luis Salom zwaar gewond geraakt. In het academisch ziekenhuis van Barcelona is hij aan zijn verwondingen overleden. De pas 24-jarige Luis Salom was een geliefd coureur en bekend in Nederland toen hij voor het Nederlandse RW Racing GP tweede werd in het Moto3-wereldkampioenschap.

In 2009 maakte Salom, afkomstig van Mallorca, zijn debuut in de Grand Prix. Van 2011 tot en met 2012 reed Salom voor RW Racing GP, waarvoor hij twee Grand Prix won en maar net de wereldtitel in de Moto3 miste. ‘El Mexicano’, die een voorliefde had voor felroze, promoveerde daarna naar het KTM-fabrieksteam waarmee hij maar liefst zeven overwinningen behaalde. In de laatste ronde van de slotwedstrijd in Valencia ging hij onderuit, waardoor hij ook in 2013 net naast de wereldtitel greep. 

Salom stond in de Moto3 bekend om zijn vaak emotionele en soms agressieve stijl van rijden. Alles ging bij hem met volle overgave. Ging het goed, dan was hij de koning te rijk. Liep het minder goed, dan kon hij diep in de put zitten.

De overstap naar de Moto2 was moeilijk. In het eerste jaar haalde hij twee podiums, maar in het tweede jaar kon Salom moeilijk zijn draai vinden. Dit seizoen kwam Salom uit voor het SAG Team, waarmee hij in de openingswedstrijd in Qatar het podium haalde. Geëmotioneerd dankte hij zijn familie en in het bijzonder zijn moeder, die hem iedere race vergezelde, voor de steun en het vertrouwen. “Mijn moeder zei: ‘Je moet weer genieten, Luis, zoals vroeger’. Inderdaad heb ik van deze race genoten en sta ik weer op het podium.”

In Le Mans een paar weken geleden klaagde Salom over een pijnlijke oorontsteking, waardoor zijn gevoel voor evenwicht enigszins verstoord was, wat lastig is op de motor. In Barcelona was hij bezig aan een heel behoorlijke training. Hij stond op de negende plaats toen hij in bocht 12 crashte. De omstandigheden van de crash zijn niet duidelijk. Op MotoGP.com zijn er geen beelden van te zien geweest. Wel was te zien dat medisch personeel druk in de weer was met Salom, dat er twee ambulances en een traumahelikopter stonden.

Salom werd per ambulance naar het nabij het circuit gelegen Hospital General de Catalunya gebracht waar hij een spoedoperatie onderging. Die mocht echter niet baten en om 16.55 uur werd zijn overlijden vastgesteld.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen