Moto2: Herstart voor sprint van 10 ronden in voordeel Zarco

images_2016_MotoGP_05_160522_Ita_Moto2_zarco_Baldassari

Het scenario was niet te bedenken. Er was een herstart nodig na een crash in de vijfde ronde van de Moto2-race en die verliep zo chaotisch dat het hele veld op zijn kop ging. WK-leider Alex Rins moest achteraan herstarten, net als Takaaki Nakagami die aanvankelijk voor het podium streed. Titelverdediger Johann Zarco profiteerde maximaal van de chaos. Hij herstartte vanaf de achtste plaats, maar kwam als eerste over de finish.

De vijf ronden van de oorspronkelijke wedstrijd van 21 ronden verliepen al tumultueus, met onder meer een crash van het het broertje van Marc Marquez (Alex) en het broertje van Valentino Rossi (Luca Marini). Het was de crash van Xavi Vierge, die de airfence beschadigde, waarvoor de race werd stil gelegd, terwijl Sam Lowes, Thomas Luthi en Takaaki Nakagami de top 3 vormden die voor de overwinning streden.

Het opnieuw samenstellen van de startgrid voor de ingekorte tweede race ging helemaal mis. Negen rijders vielen buiten het slot van een minuut om de pitstraat te verlaten en zij werden van de grid geplukt. De wedstrijdleiding vond het geen goed idee om die hele groep vanuit de pitstraat te laten starten en brak de herstart af.

Baldassari pakt eerste podium

De negen, onder wie Nakagami, Alex Rins, Axel Pons en Simone Corsi, die alle vier in de top 10 reden, moesten achteraan op de grid plaats nemen voor de tweede poging tot een herstart. Hun plaatsen vooraan bleven leeg, wat een groot voordeel was voor Sam Lowes, maar ook voor Johann Zarco die vanaf P8 nagenoeg vrije doortocht had.

Zarco kreeg de zege echter niet cadeau. Lorenzo Baldassari legde de wereldkampioen het vuur aan de schenen en haalde alles uit de kast. Op de streep bedroeg het verschil slechts 0,030. Sam Lowes, die alles op alles moest zetten om het podium te halen, finishte op ruim een seconde achter het duo. Alex Rins wist nog knap als zesde te eindigen, maar dat was niet genoeg om de leiding in het WK te houden. Die ging weer terug naar Lowes, maar met slechts 2 punten verschil.

Foto's: screenshots tv  

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden