Moto3: Emotionele eerste zege voor Antonelli

150816_CZE_Moto3_antonelli

Toen Valentino Rossi in Brno zijn allereerste Grand Prix-overwinning behaalde, was Niccolo Antonelli net geboren. 19 jaar later zag de inmiddels negenvoudig wereldkampioen hoe zijn protegé zijn eerste zege boekte. Een emotionele zege, want Antonelli had niet verwacht dat zijn eerste podiumplaats meteen ook een overwinning zou zijn. “Op het podium komen was al moeilijk genoeg in deze wedstrijd,” stamelde de Italiaan.

Daar had hij gelijk in. Het was op Brno weer een ouderwetse, chaotische Moto3-race waarin tien man stuivertje wisselend om de ereplaatsen knokten. Reden in de voorlaatste ronde Romano Fenati en Miguel Oliveira nog in podiumpositie, op de streep mochten ze blij zijn dat ze nog respectievelijk zesde en achtste werden. De ereplaatsen waren voor Antonelli, Enea Bastianini en Brad Binder.

De start van de Moto3-race verliep hectisch. Na twee massale valpartijen in de eerste ronde, waarbij acht rijders waren betrokken, werd de wedstrijd stilgelegd. Na de herstart ging het over twaalf ronden in plaats van de oorspronkelijke negentien, vanwege het tijdschema.

Die ingekorte race was niet in het voordeel van Livio Loi. De Belg in dienst van RW Racing GP wordt doorgaans sterker naarmate de race vordert, en nu hij vanwege een penalty (wegens wachten in de kwalificatie) vanaf de 32ste plaats moest vertrekken, kwam hij tijd tekort om richting de punten te gaan. Loi, die een week geleden in Indianapolis zijn eerste GP-overwinning behaalde, wist nog wel 14 plaatsen goed te maken, maar kwam daarmee niet verder dan de 18de plaats.