Moto3: Krankzinnige race met 20 man binnen 2 seconden

images_2016_MotoGP_05_160522_ITA_Moto3lastlap

Tot en met de laatste bocht van de Moto3-race van 20 ronden was alles mogelijk. De Italiaanse Grand Prix op het magnifieke circuit van Mugello was ongekend spectaculair en spannend. In die adembenemende show greep Brad Binder opnieuw de overwinning. De nummer 15 - de laatste rijder in de punten - kwam slechts 2 seconden later over de streep.

Het zat zo dichtbij elkaar dat iedereen in de groep van niet minder dan 21 rijders nog wel kansen had. Iedereen wisselde zo vaak en zo snel van plaats dat het niet bij te houden was. Iemand die in de eerste bocht nog aan de leiding reed, kon halverwege de ronde zijn teruggevallen naar de vijftiende plaats en andersom. Om een voorbeeld te geven: Lorenzo Dalla Porta reed drie ronden voor het einde nog in podiumpositie, maar eindigde als vijftiende. “Ik heb op iedere denkbare plaats gereden,” zei ook Brad Binder. “Tiende, achtste, vijfde… Maar gelukkig in de laatste ronde eerste. Wat een krankzinnige race.”

In de laatste bocht beslist

Krankzinnig was het van de eerste tot de laatste meter. Er was geen kans om weg te komen en de groep bleef strak bij elkaar op het lange en bochtige circuit van Mugello, waar slipstreamen onvermijdelijk is. Eén moment van onachtzaamheid kon fataal zijn. De strijd was hevig van begin tot eind en werd pas in de laatste bocht beslist.

Er gebeurde van alles. Romano Fenati, gestart van poleposition, moest opgeven toen de ketting brak. Jorge Navarro crashte. Daarmee waren de twee belangrijkste concurrenten van Binder in het WK al vroeg uitgeschakeld en hoefde de Zuid-Afrikaan niet eens meer voluit te gaan om uit te lopen in het kampioenschap. Maar dat was zijn eer te na. Binder pakte inmiddels 127 van de maximaal 150 punten die er te halen waren tot nu toe en gaat daarmee riant aan de leiding.

In de laatste ronde gingen ook Aron Canet en Khairul Pawi nog onderuit; beiden hadden gedurende de wedstrijd in podiumpositie gereden.

Livio Loi kon het geweld voorin niet volgen en eindigde net buiten de punten op de zestiende plaats. Bo Bendsneyder kwam twee tiende achter zijn Belgische maatje op de achttiende plaats over de streep.