Moto3: Onverwachte zege voor Antonelli, Loi achtste, punten voor Bendsneyder

images_MotoGP_2016_03_maart_160320_Moto3_Bendsneyder

Het was te verwachten dat de Moto3-race in Qatar onvoorspelbaar zou worden. Inderdaad ging het tussen zeven, acht rijders in een groepje, die voortdurend van plaats wisselden. Wie op kop de laatste bocht uitkomt, is op het lange rechte stuk van het circuit van Losail gezien, omdat de achteropkomende rijders gebruik kunnen maken van de slipstream. Dat was precies wat er gebeurde, zodat Brad Binder in de laatste meters ineens Niccolo Antonelli er met de winst vandoor zag gaan.

Omdat Antonelli (nr. 23) al de hele week rondliep met griep, koorts en de naweeën van een gebroken sleutelbeen, was hij bepaald niet favoriet voor de zege. De Italiaan bleef lang achterin het kopgroepje hangen en leek zich niet echt te willen mengen in het gedrang vooraan, waar met name Brad Binder (nr. 41) en Romano Fenati (nr. 5) veelvuldig van positie wisselden.

Klein foutje Livio Loi

Juist in zo’n druk groepje wordt een klein foutje meteen afgestraft. Eén keer verkeerd remmen of schakelen, kost meteen posities. Dat ondervond Livio Loi (nr. 11) al in de tweede ronde. De kleine Belg in dienst van het Nederlandse RW Racing GP had een prima start vanaf de tweede plaats en stortte zich moedig in het gevecht op de leiding. Aan kop kwam hij na de eerste ronde over de streep, maar in de tweede ronde moest hij uitwijken voor Brad Binder en wist hij te nauwer nood zijn Honda op de baan te houden. Op plaats 10 voegde Loi weer in en het kostte hem acht ronden om weer aansluiting te vinden bij het groepje van zes dat was los gekomen.

In de slotfase maakte Loi nog een schakelfoutje, waardoor hij weer een positie moest prijsgeven. Met de achtste plaats was hij uiteindelijk toch wel blij, al was het ten opzichte van de start op de eerste rij een beetje een domper. “Ik heb het circuitrecord, de snelste ronde van de race, heb de trainingen gedomineerd, heb me gekwalificeerd op de eerste rij en ga naar huis met acht punten op zak. Het had heel veel slechter gekund en maar een beetje beter,” concludeerde de 18-jarige Limburger.

Bendsneyder pakt punten

Bo Bendsneyder (nr. 64) sleepte in zijn allereerste Grand Prix twee WK-punten binnen en dat is een knappe prestatie. De 17-jarige Rotterdammer was vanaf plaats 11 vertrokken (na een penalty van drie plaatsen) en viel aanvankelijk nogal terug. “Ik was veel te braaf en te voorzichtig in het begin,” analyseerde ‘Bad Bo’. “Ik had moeite om in het ritme te komen, maar toen ik dat eenmaal had gevonden, kon ik goed meedoen.” In de laatste ronde pakte Bendsneyder brutaal drie plaatsen winst, zodat hij niet net buiten de punten viel, maar er twee kon bijschrijven. 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden