MotoGP Argentinië: Marquez stelt orde op zaken in kwalificatie

190330_ARG_Marquez

Die achtste tijd op dag 1 van de MotoGP van Argentinië was dus inderdaad niet maatgevend voor de snelheid die Marc Marquez werkelijk heeft. De regerend wereldkampioen stelde op de tweede dag op het circuit van Termas de Rio Hondo orde op zaken en eiste de poleposition voor zich op. Maverick Viñales was de verrassende tweede, voor Andrea Dovizioso.

Zoals zo vaak bij Marquez ging het niet zonder slag of stoot, maar juist als de Spanjaard in een van de sessies voor de uiteindelijke kwalificatie valt of iets anders meemaakt, lijkt dat het beest in hem los te maken. Deze keer was het een gebroken ketting van de Honda in FP4, en een sprintje door de wei om weer richting de pits te geraken.

https://twitter.com/DAZN_ES/status/1112080392050434048

Door de gebroken ketting kon Marquez in de kwalificatie niet beschikken over beide machines en moest de strategie enigszins worden omgegooid. Het gevolg was dat hij in een kwartier tijd drie achterbanden opstookte.

“Met de tweede band maakte ik al in de eerste bocht een fout, waardoor ik die snelle ronde moest opgeven”, vertelde Marquez na afloop van de kwalificatie. “Met de nieuwe band, de derde dus, had ik nog één kans en die ging goed. De poleposition hier is leuk, maar belangrijker is dat ik me sterk voel met de racesnelheid.”

In zes bezoeken aan Argentinië is het de vijfde keer dat Marquez de snelste tijd neerzet. Vorig jaar werd hem de poleposition ontnomen door de ontketende Jack Miller (dit jaar op P5) en ging het ook in de race helemaal mis nadat zijn machine afsloeg op de grid en hij in zijn inhaalrace Valentino Rossi onderuit kegelde. De winst ging toen naar Cal Crutchlow, die ook dit jaar voortdurend in de top 3 verkeerde, maar in de kwalificatie zijn snelste ronde verpestte en niet verder kwam dan de achtste tijd.

Er was geen enkele reden voor Crutchlow om zich te schamen. Met een minuut te gaan in de kwalificatie hadden maar liefst zeven coureurs allemaal rode helmpjes achter hun naam ten teken dat ze een poleposition-waardige ronde aan het rijden waren. Een klein foutje betekende een verschil van meteen twee of drie rijen.

Viñales verrast met eerste rij

190330_ARG_Vinales
Maverick Viñales. ©MotoGP.com

Maverick Viñales was zelf een beetje verrast dat hij zich op de eerste rij kwalificeerde. De Yamaha presteerde naar zijn mening nog niet optimaal en voor de race moet er nog wat gebeuren wat betreft de elektronica. Ook de keuze voor de banden is nog niet duidelijk. “Maar als het gaat regenen, en die kans is meer dan 30 procent als ik de weersverwachting mag geloven, wordt alles anders”, wist Viñales. “We hebben nog geen meter ervaring met de 2019-machine in natte omstandigheden, maar als het ongeveer zo is als in Valencia aan het einde van vorig seizoen, dan heb ik er wel vertrouwen in. We gaan het zien. Eerst maar eens afwachten wat het weer morgen doet.”

In Qatar drie weken geleden had Viñales in de race problemen met de bandentemperatuur toen hij in de race in een groepje reed. In Argentinië bereidde hij zich beter voor op dergelijke situaties door niet enkel maar alleen te rijden, maar ook bewust achter anderen ging zitten, ook om te kijken waar hij het beste kon uitremmen en inhalen.

Met teamgenoot Valentino Rossi op de vierde plaats op de startgrid – een racebeest die pas op zondag op zijn best is – is het niet onwaarschijnlijk dat Viñales het podium misloopt. “Ik moet in de eerste paar ronden met absolute maximum uit mezelf halen en daarna zien we wel weer”, dacht Viñales.

Zeldzame crash Dovizioso

190330_ARG_dovizioso-e1553980787209
Andrea Dovizioso. ©MotoGP.com

Ook Andrea Dovizioso was tevreden met zijn plaats op de eerste rij. De Ducati-rijder sprak het vertrouwen uit dat het podium erin zit, maar ging er niet vanuit dat hij zomaar om de winst meedoet. “Marc (Marquez) is hier wel erg sterk”, wist de winnaar van de eerste wedstrijd. “Het ziet ernaar uit dat de omstandigheden morgen wezenlijk anders zijn vandaag en gisteren en dat zal het voor iedereen lastiger maken, maar de Honda is hier toch wel duidelijk sneller. In de afgelopen jaren moesten we hier in Argentinië verdedigen, maar nu hebben we weer de bevestiging dat de Ducati in de basis sterk verbeterd is. Marc is the man to beat, maar we komen wel steeds dichterbij.” Dovizioso maakte in de derde training een zeldzame crash mee, maar had daar in het verloop van de dag geen last van. “De baan was nog een beetje vies.”

Bendsneyder vanaf P16

190330_ARG_MG_4909-1-e1553980883886
Bo Bendsneyder. ©NTS RW Racing GP

In de Moto2 pakte Xavi Vierge overtuigend de poleposition, voor Marcel Schrötter en Sam Lowes. Bo Bendsneyder miste in FP3 op het nippertje rechtstreekse plaatsing voor Q2, maar dankzij een sterke rit in Q1 kreeg hij een herkansing. In Q2 zweefde de Rotterdammer een tijdlang rond de twaalfde plaats, maar in de slotfase kon hij zijn tijd niet meer verbeteren, waardoor hij om 18.20 uur Nederlandse tijd vanaf de zestiende plaats van start gaat. “P16 op 0,7 van de snelste tijd niet slecht”, vond de coureur van NTS RW Racing GP. “De pace is goed, dus met een goede start en niet teveel problemen in de eerste bocht, hoop ik wel naar voren te kunnen en een goed resultaat te halen.”

In de Moto3 beginnen Jaume Masia, Aron Canet en Tony Arbolino vanaf respectievelijk de eerste, tweede en derde plaats.

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden