MotoGP Argentinië: Viñales bouwt riante voorsprong op

170409_MotoGP_Vinales

Nog maar twee races gereden en Maverick Viñales heeft al een riante voorsprong opgebouwd in het MotoGP-kampioenschap. Met dank aan zijn tweede overwinning in dit seizoen en een dramatische crash van Marc Marquez bedraagt het verschil tussen Viñales en de regerend wereldkampioen na de MotoGP van Argentinië al 37 punten. De enige die in het spoor kan blijven van Viñales is zijn teamgenoot Valentino Rossi. De 38-jarige veteraan reed in zijn 350ste Grand Prix naar zijn 223ste podium en staat op slechts 14 punten van Viñales tweede.

Het is na twee races natuurlijk veel te voorbarig om conclusies te trekken - Valencia is nog ver - maar nu al is duidelijk dat Marc Marquez alle moeite zal hebben om zijn wereldtitel te verdedigen. Viñales maakt de belofte namelijk meer dan waar. Niet voor niets deed Yamaha vorig jaar zo veel moeite om de jonge Spanjaard binnen te halen voor de vacature-Jorge Lorenzo. Racedirecteur Lin Jarvis was ervan overtuigd dat hij met Viñales de volgende wereldkampioen in huis had. En hij lijkt gelijk te krijgen: de naam van de 22-jarige Spanjaard prijkt glorieus bovenaan de voorlopige ranglijst, met teamgenoot Rossi op de tweede plaats en titelverdediger Marquez op slechts de achtste plek.

Slechte dag voor Honda

Even leek het erop dat Marquez de moeilijke seizoenstart in Qatar in Argentinië kon rechtzetten. De titelhouder maakte een bliksemstart vanaf poleposition en sloeg binnen een ronde al een gaatje van een seconde. Die voorsprong was bij het ingaan van ronde 4 al meer dan twee seconden en Marquez hoefde zich weinig zorgen te maken. Consolideren was genoeg geweest, maar in zijn drang een zo groot mogelijke voorsprong op te bouwen, maakte hij een fout. Op exact dezelfde plaats waar hij in de eerste vrije training van vrijdag onderuit ging, en op exact dezelfde manier, crashte Marquez. Weg leiding, weg punten en misschien wel weg wereldtitel. “Ik voelde me fantastisch. We hadden in de warmup een erg goede setting gevonden en de motor voelde perfect. Ik ben boos op mezelf dat ik met zo’n voorsprong zo’n fout maakte. Dit is een enorme teleurstelling.”

In ronde 13 maakte Dani Pedrosa de offday voor Honda nog erger door op precies dezelfde plaats en manier als Marquez te crashen. Pedrosa was juist op de vierde plaats gekomen en had vrij baan voor zich.

In Texas, waar over twee weken de volgende Grand Prix is, is Marquez ongeslagen. Maar met deze situatie - een DNF en 37 punten achter - is er ook het gevaar dat Marquez in een oude fout vervalt en te veel wil goedmaken. En dat kan hij zich niet veroorloven met Viñales (en Rossi) in deze vorm.

Viñales: Geen risico’s genomen

Na een wat moeizame start vanaf de zesde plaats rukte Viñales al snel op naar P3, waar hij achter Cal Crutchlow kwam te zitten. “Het was moeilijk om daar langs te komen”, vertelde Viñales, “en toen het was gelukt, ging ik op weg naar Marc, want die was al een heel eind weg. Toen ik hem zag vallen, was het een kwestie van geen risico’s nemen en proberen geconcentreerd te blijven. Ik heb voortdurend in mijn helm tegen mezelf zitten praten: rustig blijven, geen gekke dingen doen, niet crashen. Zoveel mogelijk punten pakken was belangrijker dan winnen, maar er kwam niemand bij me.”

Viñales bouwde gestaag een voorsprong op die opliep tot tegen de drie seconden, zodat hij onbedreigd naar de finish kon. “Ik heb het goed naar mijn zin gehad, maar dat komt vooral ook doordat het team zulk goed werk levert. Ik had nooit gedacht dat ik mijn eerste twee races op de Yamaha zou kunnen winnen, maar het lijkt wel vanzelf te gaan en dat is te danken aan het team. Het is fijn om al die moeite die zij doen op deze manier te kunnen verzilveren.”

Rossi verrast zichzelf op zijn oude dag

Zoals fouten en tegenslag demotiverend werken (voor Marquez in dit geval), werken de goede resultaten motiverend voor Valentino Rossi. Na een belabberd voorseizoen en uiterst moeizame trainingen verraste de veteraan toch weer met een tweede plaats. “Ik verras ook mezelf”, grinnikte hij. “Het team zei op de grid: dit is je 350ste race, maak er een feestje van. Dat is gelukt. Niet alleen heb ik mezelf goed vermaakt in de race - het duel met Cal was erg leuk -, het resultaat is ook erg prettig, des te meer omdat het er vooraf weinig florissant uitzag. Na zo’n beroerd voorseizoen had ik niet durven dromen dat ik er nu zo goed voor zou staan. Maar op mijn oude dag weet ik ook dat het alleen maar draait om de zondagmiddag en dat voorseizoen en trainingen er niet zoveel toe doen. Ik sta er beter voor dan vorig jaar rond deze tijd en veel beter dan ik zelf ook had verwacht voorafgaand aan het seizoen. De derde plaats in Qatar heeft het vertrouwen een flinke boost gegeven en ook deze wedstrijd werkt erg motiverend.”

Foto's: MotoGP.com en screenshot tv

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen