MotoGP-coureur Pedrosa: Te veel pijn om te racen

images_Formule1_2015_coureurs_Max_Verstappen_na_GP_Maleisi

Een aanhoudend probleem met zijn rechterarm dwingt MotoGP-coureur Dani Pedrosa in ieder geval voorlopig te stoppen met racen. Na afloop van de Grand Prix van Qatar, waarin de Spaanse Honda-coureur als zesde finishte, vertelde Pedrosa dat de pijn hem het racen onmogelijk maakt en dat er geen oplossing voor is. Als Pedrosa wegvalt, al dan niet tijdelijk, is de MotoGP na één race in het nieuwe seizoen al een titelkandidaat kwijt. 

In het officiële statement van zijn team Repsol Honda wordt het woord ‘stoppen’ nog zorgvuldig gemeden, maar in zijn persoonlijke verklaring voor journalisten in Qatar zei Pedrosa geen andere weg te zien dan voorlopig te stoppen. “Iedere race heb ik pijn. Zo veel pijn dat het me onmogelijk maakt te racen. Ik kan zo niet doorgaan. Ik moet nu rust nemen en verder zoeken naar een oplossing, al lijkt die er niet te zijn.”

Pedrosa heeft last van ‘armpump’, een kwaal die vaker voorkomt bij motorcoureurs. Het is een vorm van carpaal tunnelsyndroom, waarbij de spieren en pezen bekneld zitten. Vorig jaar werd Pedrosa nog geopereerd aan zijn arm, maar dat bood geen soelaas.

“Ik heb verschillende specialisten bezocht, over de hele wereld, maar de artsen raden een nieuwe operatie af,” zei Pedrosa. “Ze zeggen dat het niet meer kan en dat ze me niet kunnen helpen. We hebben alles geprobeerd, alle opties bekeken. De hele winter heb ik gezocht naar een oplossing, maar die heb ik niet gevonden. Hoe het nu verder moet, weet ik niet. Dit is het moeilijkste moment van mijn carrière.”

Dani Pedrosa is een van de succesvolste coureurs in de MotoGP, ondanks dat hij nooit wereldkampioen werd in de koningsklasse. Hij werd dat wel drie keer in de lichtere klassen. In de MotoGP stond hij tot nu toe 94 keer op het podium – waarvan 26 keer op het hoogste treetje – en is daarmee na Valentino Rossi de coureur met de meeste podiumplaatsen.

Behalve succesvol is de Spanjaard ook uiterst fragiel gebleken. De lijst van blessures en operaties sinds 2003 is lang: gebroken middenvoetsbeentje links, gebroken enkel rechts, breuk in het schoudergewricht links, gebroken teen, nektrauma, hersenschudding, verbrijzeld middenhandsbeentje rechts, gebroken wijsvinger links, peesontsteking in hand links, gebroken pols links, enkelbanden rechts gescheurd, ontsteking in de knie links, gebroken arm links, huidtransplantatie na wond aan knie links, gebroken dijbeen rechts, viervoudige sleutelbeenbreuk links, verstuikte enkel, gebroken sleutelbeen rechts, nog twee keer gebroken sleutelbeen links. En dus diverse operaties wegens armpump.

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden