MotoGP: Dani Pedrosa tekent voor twee jaar bij bij Honda

images_2016_MotoGP_05_160516_Pedrosa_Honda3

Dani Pedrosa heeft voor twee jaar bijgetekend bij Honda. De bekendmaking door Honda betekent een einde aan de vele speculaties en geruchten dat Pedrosa in verregaande onderhandelingen en zelfs al rond zou zijn met Yamaha om daar teamgenoot van Valentino Rossi te worden. Nu duidelijk is dat Pedrosa bij Honda blijft, zal het niet lang duren voordat bekend wordt gemaakt dat Maverick Viñales, zoals verwacht, van Suzuki naar Yamaha overstapt.

Het gerucht dat de 30-jarige Pedrosa een overstap naar Yamaha zou overwegen, was verrassend omdat de Spanjaard al sinds zijn debuut in de Grand Prix in 2001 bij Honda rijdt en hij bekend staat als zeer loyaal. Aan de andere kant was het ook niet heel erg verwonderlijk dat Pedrosa na tien jaar MotoGP nog wel eens iets anders zou willen nu het nog kan.

Een van de succesvolste GP-coureurs

De GP van Italië in Mugello komend weekend wordt de 250ste van Pedrosa. De kleine Catalaan (1.60 m) Pedrosa is met 142 podiums, waarvan 51 overwinningen, een van de succesvolste MotoGP-rijders ooit. Hij heeft drie wereldtitels behaald in de 125cc en 250cc, maar hij is de enige van de vier Grand Prix-winnaars in het huidige veld die nog geen MotoGP-wereldtitel heeft gewonnen. Drie keer was hij er dicht bij, in 2012 op slechts 18 punten verschil van Jorge Lorenzo, maar blessures en andere tegenslag voorkwamen tot nu toe dat hij de titel pakte. Vorig jaar nog moest hij vier races missen wegens een carrièrebedreigende armblessure.

Dat is wel eens frustrerend, gaf hij toe in een interview vorige week in Le Mans. “Het is altijd wat. Ook nu weer: nu ben ik fysiek fit, maar nu zijn het de motor en de nieuwe banden die me ervan weerhouden. De resultaten zijn nog niet eens heel beroerd, maar ik kan niet rijden zoals ik zou willen rijden en dat is moeilijk.” Op dit moment staat Pedrosa vierde in de stand van het wereldkampioenschap.

Alle opties overwogen

De hoop op een wereldtitel heeft hij echter nog niet opgegeven, zei hij. “Nee, zeker niet. Ik weet dat het mogelijk is en ik weet ook ongeveer wat ik nodig heb.” Hij dacht serieus na over alle opties, vertelde Pedrosa. “Ik heb een aantal aanbiedingen, waaronder van Honda en Yamaha, en die neem ik allemaal in overweging,” zei hij. 

Nu Pedrosa in elk geval nog twee jaar bij Honda blijft, is het een kwestie van tijd voordat Viñales (op de foto achter Pedrosa) bekend maakt dat hij naar Yamaha gaat. Volgens Spaanse en Italiaanse media heeft de Spanjaard inmiddels al getekend en wordt de transfer donderdag in de persconferentie voor de MotoGP van Italië in Mugello officieel bekend gemaakt. Daarna zal het vermoedelijk ook niet lang meer duren voordat Honda de contractverlenging met Marc Marquez presenteert.

Statistieken Dani Pedrosa:

MotoGP
Starts: 171
Podiums: 101 (28 x 1st, 38 x 2nd, 35 x 3rd)
Poles: 28
Fastest Race Laps: 41
Best World Championship positions: 2nd (2007, 2010, 2012), 3rd (2008, 2009, 2013)

250cc
Starts: 32
Podiums: 24 (15 x 1st, 8 x 2nd, 1 x 3rd)
Poles: 9
Fastest Race Laps: 15
World Champion: 2004, 2005

125cc
Starts: 46
Podiums: 17 (8 x 1st, 4 x 2nd, 5 x 3rd)
Poles: 9
Fastest Race Laps: 5
World Champion: 2003

Foto's: HRC

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen