MotoGP Frankrijk: Marquez beste in lastige kwalificatie

190518_FRA_Marquez

Het was niet echt nat, maar zeker ook niet droog tijdens de kwalificatie voor de MotoGP van Frankrijk op het circuit van Le Mans. Niemand wist precies wat te doen: te nat voor slicks, te droog voor regenbanden. Marc Marquez deed het in die lastige en verraderlijke omstandigheden het beste. De Honda-rijder crashte, maar eiste wel de poleposition voor zich op met een tijd van 1.40.952, voor de Ducati-rijders Danilo Petrucci en Jack Miller, die in de slotfase ook onderuit ging.

Marquez reed na zijn crash in bocht 6 gewoon door, zonder eerst naar de pits te gaan. "Ik wist dat die eerste ronde snel was en besloot door te rijden om meer informatie te krijgen over de omstandigheden. Als het echt nodig was, kon ik altijd nog proberen een snellere ronde te rijden, maar het was niet nodig."

In de eerste ronde waren de omstandigheden het minst slecht, vond ook Jack Miller. "Ik probeerde aan het eind nog een snellere tijd te rijden, maar ik maakte een foutje in de chicane en ging onderuit."

In Q1 haalde Valentino Rossi een meesterzet uit de kast door meteen op slicks te beginnen in de lichte miezer. De veteraan had vier rondes nodig om de limiet te ontdekken en het rubber op temperatuur te krijgen. Toen hij daar eenmaal was, wist hij een 1.37.667 uit de Yamaha te persen voordat het weer iets harder begon te druppelen. Samen met Franco Morbidelli kwalificeerde hij zich zodoende voor Q2.

190518_FRA_Rossi-e1558184557478
Valentino Rossi. ©MotoGP.com

In die tweede ronde probeerde Rossi het aanvankelijk op slicks, maar al na een ronde kwam hij weer binnen om naar regenbanden te wisselen. Daarop reed hij uiteindelijk de vijfde starttijd.

Voor de tweede man in het kampioenschap verliep de kwalificatie rampzalig. Alex Rins bleef in Q1 te lang op regenbanden rijden en kon bij lange na niet aan de tijd komen die nodig was om door te stoten naar Q1. Rins start vanaf de negentiende plaats op de grid. In Jerez kon hij van de negende plaats naar het podium rijden, maar vanaf de negentiende plaats lijkt het vrijwel onmogelijk om dat in Le Mans te herhalen.

Ook voor Maverick Viñales - gisteren en vanochtend de snelste man in Le Mans - verliep de kwalificatie bepaald niet naar wens. De Yamaha-rijder eindigde op de elfde plaats.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen