190519_FRA_Marquez

De ene na de andere Ducati-rijder probeerde het, maar Marc Marquez weerstond alle aanvallen. De regerend wereldkampioen schreef de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam, de driehonderdste overwinning voor Honda in de koningsklasse. Ducati-fabrieksrijders Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci bestegen het podium als respectievelijk tweede en derde, met de vierde plaats voor Jack Miller.

De Pramac Ducati-rijder had in de openingsfase van de race op het Bugatti Circuit van Le Mans de beste kansen om het Marquez moeilijk te maken. Miller kon in ronde 5 Marquez zelfs passeren, maar moest die leiding na twee ronden alweer uit handen geven aan de Spanjaard. Het gevecht had te veel van de banden van de Australiër gevergd om daarna ook merkgenoten Dovizioso en Petrucci achter zich te houden.

“Het was een mooi gevecht, zowel met Marc als met Dovi en Danilo”, vond Miller. “Ik had niet verwacht dat ik Marc achter me kon houden, maar ik moest het toch op z’n minst proberen.” Ook Marquez had het duel leuk gevonden. “Ik voelde in de warm-up al dat ik in een goed ritme zat. Toen ik Jack weer was gepasseerd, heb ik een gaatje geslagen. Daarna kon ik het tempo weer iets laten zakken.” Het was sowieso een prima dag voor de familie Marquez: eerder al had broertje Alex de Moto2-race gewonnen. “Dat maakt het zeker nóg mooier”, vond de MotoGP-kampioen.

Marquez had een gok genomen door - voor het eerst - te kiezen voor een zachte compound voorband. Vanwege zijn rijstijl kiest hij eigenlijk altijd voor de hardste optie, maar door de koele omstandigheden (15 graden) en de voordurende dreiging van regen besloot hij voor de zachte te kiezen. "Dat ging eigenlijk veel beter dan ik had verwacht, maar ik moest wel een beetje zuinig rijden op het eind om de band niet te veel te verhitten."

Marquez was al iets te ver uit het bereik van Andrea Dovizioso toen die naar de tweede plaats kwam, na eerst Petrucci en daarna Miller te hebben opgeveegd. “Ik had niet meer genoeg vertrouwen in de banden om dat risico te nemen”, zei de Italiaan, die toch al de handen vol had aan zijn teamgenoot. Petrucci wilde echter ook niet het risico nemen Dovizioso per ongeluk uit de wedstrijd te rijden en was al heel blij met de derde plaats, zodat hij niet al te veel meer aandrong.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden