MotoGP Japan: Lorenzo snoept Rossi pole af

images_MotoGP_2015_oktober_151010_JAP_MotoGP_Lorenzo

Geen duimbreed laten Jorge Lorenzo en Valentino Rossi elkaar toe in de strijd om de MotoGP-wereldtitel. Zelfs in de kwalificatie voor de GP van Japan gingen de twee er hard op. Bij het vallen van de vlag leek Rossi de pole position op te eisen, maar Lorenzo kwam nog net (0,081) onder de tijd van zijn teamgenoot en rivaal.

Zelden was het spannender in de MotoGP. De marge van Valentino Rossi is slechts 14 punten. Hij kan zich niet veel veroorloven. De Italiaanse Yamaha-coureur was dan ook gebrand op een goede kwalificatie – niet zijn sterkste punt. Vrijdag zag het er nog niet naar uit dat Rossi zo ver naar voren zou kunnen komen. “Maar het team heeft super hard gewerkt en de motor is aanzienlijk beter dan gisteren,” vertelde Rossi. “Ik kan nu eindelijk constant en snel rijden. In de kwalificatie was de strategie goed, maar ik maakte een klein foutje. Jammer, maar de eerste rij is prima.”

Met Rossi naast zich op de eerste rij, kan Jorge Lorenzo zijn borst natmaken. De kracht van de Spanjaard zit in het wegkomen, een gaatje slaan en dan een constante snelheid blijven rijden, maar als zijn teamgenoot niet van drie rijen ver moet komen, draait het zeker uit op een duel. En daarin is Rossi doorgaans net iets geslepener dan zijn teamgenoot.

Lorenzo zette zijn snelste tijd in zijn laatste ronde, maar het ging niet vanzelf. Na afloop van de kwalificatie klaagde hij over een blokkerende achterband als gevolg van de gestegen luchtvochtigheid. Nu wordt voor de zondag met zekerheid regen verwacht in Motegi, maar niet duidelijk is hoe laat die zal vallen. In wisselende omstandigheden is Rossi in het voordeel, vanwege zijn grote improvisatievermogen. Als het nat is, is dat waarschijnlijk ook in het voordeel van Rossi, vanuit mentaal opzicht. De laatste keren dat het regende pakte het immers niet goed uit voor Lorenzo: in Silverstone crashte hij na een motorwissel, in Misano besloeg het vizier van zijn helm waardoor hij niks zag. Lorenzo’s pluspunt in de regen is hij erg goed is in het inschatten van de grip mits hij een keer op de natte baan heeft gereden.

Marc Marquez kan opnieuw een spelbreker worden, vanaf de derde plaats. Niet dat hij nog kans maakt op de wereldtitel, maar hij wil wel zo veel mogelijk races winnen. Ieder punt dat Marquez pakt, kan niet naar Lorenzo of Rossi gaan. 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden