MotoGP: Lorenzo de grootste verliezer op Misano

images_MotoGP_2015_september_150913_RSM_MotoGP-marquez

Onvoorspelbaarheid is troef in de MotoGP dit seizoen. Eén regenbuitje boven het circuit van Misano, gelegen in de buurt van Rimini aan de Adriatische zee, gooide niet alleen de hele wedstrijd van de MotoGP overhoop, maar ook de strijd om de wereldtitel. Jorge Lorenzo was het grootste slachtoffer van de weergoden: hij crashte. Marc Marquez wisselde precies op het goede moment van regenbanden terug naar slicks en won de wedstrijd, voor Bradley Smith – de enige die niet op regenbanden overstapte – en Scott Redding, die in het begin van de race nog viel, maar uiteindelijk toch op het podium kwam. In de wereldtitelstrijd was Valentino Rossi spekkoper. Hij eindigde ‘slechts’ op de vijfde plaats - de eerste keer in 13 races (!) dat hij niet op het podium staat - maar dankzij de 11 punten die hij cadeau kreeg van Lorenzo, verstevigde The Doctor zijn positie voor een uitverkocht huis met ruim 92.000 fans.

Bij de start van de MotoGP-race vielen een paar druppeltjes, maar van regen was nog geen sprake. Het was weliswaar iets frisser dan de andere dagen, waardoor de bandenkeuze onverwachts een dingetje werd. Marc Marquez besloot als enige van de drie op de eerste rij voor een medium voorband te gaan, Valentino Rossi en Jorge Lorenzo namen geen risico en bleven bij de harde band. 

De eerste zeven ronden had Jorge Lorenzo de beste papieren. Hij zette de snelste rondetijd neer, wist Marc Marquez zonder al te veel moeite achter zich te houden en een voorsprong op te bouwen op Valentino Rossi. Maar toen begon het te miezeren en de miezer werd regen. Loris Baz was de eerste die naar binnen kwam om te switchen naar een motor op regenbanden. Binnen drie ronden had iedereen gewisseld, behalve Bradley Smith.

Aan kop bleef de volgorde na de grote wisselronde gelijk: Lorenzo-Marquez-Rossi. In de pits hadden de teams in de gaten dat het wel snel weer lichter en droger werd, dus werden de motoren op slicks weer gereed gezet. In ronde 15 was opnieuw Baz de eerste die weer op droogweerbanden overging. Ook het team van Yamaha gaf op de pitborden aan dat Lorenzo en Rossi naar binnen moesten komen, maar de coureurs besloten nog een rondje door te gaan, ook al vlogen de stukken rubber van de snel slijtende regenbanden in het rond.

Van het leidende trio was Marquez de eerste die besloot dat het tijd was om weer te wisselen. Nagenoeg iedereen volgde; Lorenzo twee rondes na Marquez en daar weer een ronde achter Rossi. In zijn haast om in te lopen op Marquez, die meteen 9 seconden (!) per ronde sneller was op slicks dan Lorenzo en Rossi op regenbanden, maakte Lorenzo een cruciale fout waardoor de achterkant van de Yamaha wegbrak en de Spanjaard door de grindbak van bocht 15 tuimelde.

Einde wedstrijd voor Lorenzo, die zijn kansen op de titel zag slinken. Met 12 punten achterstand op Rossi begon hij aan het weekend, maar nu kijkt hij tegen 23 punten achterstand aan. En hoewel in de resterende vijf wedstrijden nog alles kan veranderen – je weet het nooit in de MotoGP – wordt het op papier een lastige klus voor de Spanjaard. 

Vanuit het medisch centrum, waar hij voor de zekerheid röntgenfoto’s liet maken van zijn hand, zag Lorenzo hoe Marc Marquez (foto boven) duidelijk de juiste keuze had gemaakt op het juiste moment en hoe Bradley Smith uiteindelijk alle geluk van de wereld had door als enige niet op regenbanden over te stappen. Na de eerste wisselronde zakte Smith terug naar de achterhoede, maar de tweede wisselronde kwam de Brit perfect uit. “Ik was zo laat met de pitstraat in rijden, dat ik uiteindelijk maar besloot het erop te wagen,” vertelde Smith. “Het werd een beetje lichter en droger en ik had nog steeds redelijke grip. Toen de rest voor de tweede keer ging wisselen, was ik alweer helemaal op snelheid en ineens lag ik tweede. Geluk dwing je ook af, als je maar lef hebt.” 

Scott Redding was de andere geluksvogel. In ronde 6 lag hij nog in de grindbak, maar hij kon de wedstrijd hervatten en ging als een van de eersten naar binnen voor de tweede wisselronde. “Ik kreeg de regenbanden niet aan het werken, dus ik ging terug om te wisselen. Toen ik weer de baan op kwam, lag ik tot mijn verbazing vierde. Ik ben er voor gegaan en kon de derde plaats zonder al te veel moeite halen. Mooi toch? Je ziet maar weer: nooit opgeven, want voor je het weet kom je van de grindbak op het podium.” 

Valentino Rossi (foto onder) excuseerde zich bij zijn fans dat hij hen niet kon belonen met een podium in zijn thuiswedstrijd. "Het was een rare wedstrijd en als ik ergens op het podium had willen staan, was het hier op mijn thuiscircuit. Maar we hebben waardevolle punten gepakt voor het kampioenschap en de voorsprong verstevigd en dat is was telt."  

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden