MotoGP: Lorenzo nadert Rossi tot op 1 punt na vierde zege op rij

images_MotoGP_2015_juni_150614_CAT_MotoGP_finish

Met zijn vierde zege op rij heeft Jorge Lorenzo de jacht op de MotoGP-wereldtitel naar een kookpunt gebracht. Dankzij de overwinning in de GP van Catalonië naderde de Spaanse Yamaha-coureur zijn Italiaanse teamgenoot Valentino Rossi tot op 1 punt. De TT van Assen, over een kleine twee weken, is daardoor bij voorbaat al super spannend geworden.

Heel even leek het in de race op het Circuit de Catalunya, nabij Barcelona, tot een rechtstreeks duel tussen de beide Yamaha-teamgenoten te komen. Valentino Rossi, gestart vanaf de zevende plaats, wist Jorge Lorenzo tot op een seconde te naderen met nog zes ronden te gaan. Lorenzo, die meteen in de eerste ronde al de leiding had genomen, liet het echter niet tot een confrontatie komen en reed soeverein naar zijn vierde opeenvolgende overwinning.

“Het ging niet vanzelf,” merkte Lorenzo op. “Door de warmte werd de grip van de banden snel minder. Ik was blij dat ik een aardige voorsprong had weten op te bouwen, waardoor ik iets gas kon terugnemen, maar ik werd evengoed flink opgejaagd door Vale in de slotfase. Ik was heel blij dat ik een herhaling van 2009 kon voorkomen.” Toen kwam Rossi ook in de slotfase opzetten om de wedstrijd na een hevig duel te winnen van Lorenzo. 

Een week of zes geleden nog maar werd Lorenzo min of meer afgestreept als kandidaat voor het MotoGP-kampioenschap. In de eerste drie races van het seizoen zat het de Spanjaard bepaald niet mee. Bij de GP van Jerez, begin mei, is de knop omgegaan bij Lorenzo. Hij begon aan dat weekend terwijl hij met 29 punten achterstand op Rossi vierde stond in het klassement. Sindsdien lijkt hij onoverwinnelijk. Rossi weet weliswaar steeds op het podium te finishen en daardoor komt hij over een dag of tien met 1 punt voorsprong als klassementsleider naar de TT van Assen – voor het eerst sinds 2009.  “Mijn snelheid is gelijk aan die van Jorge,” zei Rossi na afloop van de race in Catalonië. “Omdat ik vanaf de zevende plaats moest komen, had ik wat tijd nodig om bij hem in de buurt te komen, anders had ik het hem vast nog wel wat moeilijker kunnen maken. Met het kleinst mogelijke verschil naar Assen komen, is – op z’n zachtst gezegd – een interessante situatie.”

Van Marc Marquez hadden de twee al vanaf ronde 3 geen last meer. De regerend wereldkampioen zit in een negatieve spiraal en kwam voor de derde keer dit seizoen niet aan de finish. Marquez zat op de staart van Lorenzo toen hij een iets te groot risico nam in de lastige Bocht 10 van zijn thuiscircuit en onderuit ging. Marquez kon nog wel zelfstandig terugrijden naar de pits (foto). “Ik reed op de limiet,” erkende Marquez. “En net als twee weken geleden in Mugello ging ik er overheen. Zo gemakkelijk als het vorig jaar ging, zo moeilijk is het nu.”

Marquez’ Honda-teamgenoot Dani Pedrosa maakte zijn rentree op het podium, voor het eerst na zijn armoperatie in maart. De kleine Spanjaard was blij met dat resultaat. “Voor eigen publiek (Pedrosa komt uit Sabadell, op een steenworp afstand van het circuit, red) op het podium komen, is altijd mooi maar nu voelt het helemaal bijzonder. Ik kom van ver. Het is een lang proces om na een ingrijpende operatie als deze terug te komen.”

De Suzuki’s die zaterdag nog opzien hadden gebaard door zich als snelste twee motoren te kwalificeren, konden die belofte in de race niet helemaal waarmaken. Aleix Espargaro kon tot ronde 21 redelijk volgen, maar ging toen vanuit een vierde positie onderuit. Teamgenoot Maverick Viñales werd zesde.

 

Moto2: Zarco verschalkt Rabat in laatste ronde

Met een achterwaartse salto vierde Johann Zarco zijn tweede overwinning van het seizoen in de Moto2. Pas in de laatste ronde van de wedstrijd had de Fransman de kop weten te pakken, toen Tito Rabat de fout in ging. De Spaanse wereldkampioen had met een bliksemstart de leiding genomen in de race, maar slaagde er niet in weg te rijden bij de groep. Onder voortdurende druk van onder anderen Alex Rins  kreeg Rabat het steeds moeilijker naarmate hij meer van zijn banden vergde.

Zarco (nr. 5) had geen beste start gemaakt en moest zich door het geduw en getrek in de meute naar voor knokken. Daardoor kwam hij pas in de slotfase bij Rabat (nr. 1) en Rins (nr. 40). “Maar ik had wel al gezien waar ik sterk was en waar Rabat moeite had,” zei Zarco. “Ik wist dat ik het in de eerste sectoren moest doen en heb mijn kans afgewacht. Toen Tito een foutje maakte, kon ik toeslaan.”
Ook Rins profiteerde van het foutje en de bandenslijtage bij Rabat en finishte als tweede.   

 

Moto3: Kent met slimme strategie naar vierde zege

Door slim te rijden, zijn race goed in te delen en zijn banden te sparen waar dat kon, pakte Danny Kent (nr. 52) in de Catalaanse Grand Prix zijn vierde overwinning van het seizoen. In de zeven races tot nu toe miste de Brit nog maar één keer het podium. In het klassement heeft hij inmiddels een riante marge van 51 punten op Enea Bastianini (nr. 33), die ook in Barcelona tweede werd.

Opnieuw van de Moto3-race er een op haren en snaren, waarbij bij het ingaan van de laatste ronde met geen mogelijkheid was te voorspellen wie er als eerste over de streep zou komen. Niccolo Antonelli leek de beste papieren te hebben, maar in de laatste 4500 meter werden de kaarten nog heel anders geschud. Kent had zich op de vijfde positie verschanst in de wetenschap dat hij in Bocht 4 kon toeslaan. En dat deed hij.

“Ik heb me op driekwart van de wedstrijd iets laten terugzakken, om mijn banden te sparen,” vertelde Kent. “Dat was een klein risico, maar ik wist waar ik sterk was en waar ik kon toeslaan. Ook als ik niet had gewonnen, was ik zeker op het podium gekomen. Dat was op zich al genoeg.”

Bastianini baalde zichtbaar van de late move van Kent. De pas 17-jarige Italiaan, die voor het eerst vanaf pole position mocht starten, had zich al rijk gerekend. “Ik had kunnen winnen,” zei hij. “Maar mijn versnelling bleef hangen in de laatste bocht en toen kon ik niks meer. Maar ik hád kunnen winnen. Alleen niet vandaag.”

Livio Loi (foto), die moest starten vanaf de 29ste plaats, had nog altijd moeite het vertrouwen en het ritme terug te vinden na zijn twee crashes op zaterdag. Pas halverwege de wedstrijd kreeg de Belg van het Nederlandse RW Racing GP het goede gevoel dat hij vrijdag had – toen hij de vierde tijd wist neer te zetten – enigszins terug te krijgen. Maar toen was het al te laat om nog echt potten te kunnen breken. Loi finishte als 19de en kijkt uit naar zijn thuiswedstrijd over een kleine twee weken om daar in elk geval weer in de punten te rijden.    

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden