MotoGP: Lorenzo verslaat Marquez op de streep na pech voor Rossi

images_2016_MotoGP_05_160522_Ita_Rossi

Met een onwaarschijnlijke laatste krachtsinspanning won Jorge Lorenzo de MotoGP van Italië op het circuit van Mugello. Op de streep bedroeg het verschil met Marc Marquez 0,019. Pas in de laatste ronde wist Marquez langszij te komen bij Lorenzo. Het duel was zo hevig dat een van de twee zijn elleboogbeschermer verloor in de strijd. Valentino Rossi had het strijdtoneel al in ronde 9 van de 23 moeten verlaten, toen hij het motorblok van zijn Yamaha opblies, tot ontzetting van zijn tienduizenden fans op de flanken van de Toscaanse heuvels.

De race op Mugello had alles wat een race moet hebben: strijd, spanning, sensatie, drama en tal van onverwachte wendingen. Dat begon al bij de start. Jorge Lorenzo schoot als een duveltje uit een doosje naar voren vanaf de vijfde plaats op de grid. De sensatie van de kwalificatie, Maverick Viñales, daarentegen had een dramatische start en viel terug van 2 naar 12.

In de openingsfase ging het er meteen volle bak op in een duel tussen de Yamaha-teamgenoten en -rivalen Lorenzo en Rossi. De Italiaan probeerde van alles, maar kreeg zijn machine niet langs die van de Spanjaard. Terwijl die twee het met elkaar aan de stok hadden, werkte Marquez zich beetje bij beetje naar voren na een matige start. In de derde ronde had hij min of meer de aansluiting met de koplopers gevonden.

Het beeld van de wedstrijd kantelde toen Rossi in ronde 9 ineens naar de kant ging en er een grote rookwolk uit de Yamaha plofte. Einde wedstrijd voor de publiekslieveling op zijn thuiscircuit. De massaal in het geel uitgedoste fans zwegen ontzet. Velen wachtten het verloop van de race niet eens af en gingen gedesillusioneerd naar huis.

Zij die wel bleven, kregen een geweldige wedstrijd voorgeschoteld waarin Marquez bleef proberen, maar Lorenzo de deur dicht hield. Totdat hij een schakelfoutje maakte in de eerste bocht van de laatste ronde. Marquez greep zijn kans en zette zijn Honda naast die van Lorenzo, die meteen reageerde. “Ik dacht aan de inhaalactie waarmee ik in 2005 de 250cc-race won, in de laatste chicane,” vertelde Lorenzo. “Ik heb het geprobeerd, zat op het achterwiel van Marc, maar kon er niet langs komen.”

Bij het uitkomen van de laatste bocht leek Marquez de buit binnen te hebben, maar vanuit de slipstream kon Lorenzo profiteren van de betere acceleratie van zijn Yamaha ten opzichte van de Honda en nog net voor de streep zijn voorwiel voor dat van Marquez duwen. Bijna 5 seconden later kwam Andrea Iannone als derde over de finish, op de hielen gezeten door Dani Pedrosa. 

Rossi teleurgesteld

Rossi was vanzelfsprekend zeer teleurgesteld. “A great shame,” zei de Italiaan. “Niet alleen omdat het gebeurt, maar vooral omdat het hier gebeurt, op een moment dat ik voor de overwinning vocht voor mijn thuispubliek. Ik weet niet wat ik erger vind: nul punten voor het kampioenschap of op deze manier de baan moeten verlaten. Het goede nieuws is dat ik heel competitief was en kon meedoen voor de zege. Catalunya is een van mijn favoriete circuits en we zullen daar, over twee weken, zeker weer meevechten, maar het verschil in de titelstrijd is nu wel fors.” Lorenzo leidt in het WK met 115 punten: 10 meer dan Marquez en 37 meer dan Rossi.

Dat Rossi de motor van zijn Yamaha opblies, baarde Lorenzo zorgen. In de warmup ’s ochtends gaf ook bij hem het blok de geest in de laatste ronde. “Geen idee hoe het kan, maar twee blokken op één dag is zorgwekkend,” vond de Spanjaard. “Yamaha is aan het onderzoeken hoe het kon gebeuren en zoekt natuurlijk naar oplossingen. Dit is voor niemand goed. Ik had het geluk dat het in de warmup was, Valentino de pech dat het in de race gebeurde. Het had ook andersom kunnen zijn.”

Lorenzo snoert critici de mond

Lorenzo kreeg vaak de opmerking dat hij het niet moest hebben van duels op het scherp van de snede, omdat veel van zijn overwinningen het gevolg zijn van vroeg in de wedstrijd wegrijden bij de rest. “Hiermee heb ik wel bewezen dat dat onzin is,” vond Lorenzo. “Natuurlijk sla ik een gat als ik de kans heb. Het zou stom zijn om dat niet te doen. Maar ik ga het gevecht zeker niet uit de weg. Ik ben er niet bang voor. Voor Marquez niet, voor Rossi niet, voor niemand. Maar het is altijd gemakkelijk voor mensen die je niet mogen of die je de overwinning niet gunnen, om te zeggen dat ik het niet kan of niet durf. Laat ze nu hun mond maar houden.”

Het gefluit en boegeroep vanuit de geelgekleurde menigte deerde Lorenzo niet. Hij verwacht ook niet dat het volgend jaar, als hij in de kleuren van het Italiaanse Ducati rijdt, minder zal zijn. “Ook dan ziet Mugello geel en ook dan zullen de fans van Valentino boe roepen. Maar ik blijf gewoon zwaaien naar de tribunes. Ik zie het als een motivatie en zal er geen streep minder gas om geven.”

Foto's: Dorna/MotoGP.com en screenshot tv

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden