MotoGP: Lorenzo vooraan, Rossi achteraan

images_MotoGP_2015_november_151107_VAL_MotoGP-rossi

Zeven punten scheiden Valentino Rossi en Jorge Lorenzo in de strijd om de MotoGP-wereldtitel, in het voordeel van de Italiaan. 75 meter en 24 coureurs scheiden de twee op de startgrid voor de allesbeslissende GP van Valencia, in het voordeel van de Spanjaard. Dat Rossi achteraan moet starten, was eerder in de week al duidelijk geworden, toen het sporttribunaal CAS zijn verzoek afwees om de straf op te schorten. Lorenzo maakte het leed alleen maar groter, door met een perfecte ronde de pole position voor zich op te eisen.

De ronde van zijn leven, noemde Jorge Lorenzo zijn kwalificatieronde waarin hij maar liefst een seconde sneller was dan eerder. Alles lukte, tot in perfectie. “Als ik dit nog honderd keer zou proberen, zou het niet meer lukken,” dacht de Spaanse Yamaha-coureur. “Alles was perfect: het remmen, het accelereren. Het had geen centimeter beter gekund.”

De ronde van zijn leven leverde Lorenzo behalve een schitterend baanrecord ook de belangrijkste pole position in zijn leven op. Zeven punten moet hij goedmaken op zijn rivaal en teamgenoot Valentino Rossi, die achteneenhalve rij achter hem start. Ondanks dat Rossi vooraf al wist dat de kwalificatie voor hem niet belangrijk zou zijn, deed hij er toch aan mee. Niet erg succesvol overigens. Niet alleen waren zijn rondetijden niet snel genoeg voor meer dan de twaalfde tijd, in de slotfase ging hij ook nog eens onderuit – geen opsteker voor het zelfvertrouwen van de Italiaan.

“Het was al moeilijk, maar door te moeten starten vanaf de laatste plaats, wordt het nog veel moeilijker,” wist Rossi, die zei er spijt van te hebben dat hij in de race in Maleisië van zijn lijn was afgeweken. Door die beweging drong Rossi Marc Marquez naar de buitenkant, waardoor die viel. Voor die actie kreeg Rossi drie strafpunten, waardoor hij achteraan op de grid moet starten.

Met 75 meter en 24 man tussen hem en Lorenzo krijgt Rossi er een hele kluif aan zijn tiende wereldtitel te veroveren. Maar Lorenzo kan ook nog allerminst gerust zijn. Om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van Rossi, moet Lorenzo de wedstrijd winnen. Hij krijgt dan 25 punten. Nummer 2 krijgt 20 punten, nummer 3 16 punten, nummer 4 13, nummer 5 11 punten en vanaf daar tot en met nummer 15 is het verschil steeds 1 punt. 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden