MotoGP: Marquez steelt de show - en een scooter - in bizarre kwalificatie

images_2016_MotoGP_06_160625_TT_Lorenzo

Als er punten zouden worden gegeven voor de beste reddingen, zou Marc Marquez al bijna wereldkampioen zijn. Vanochtend voorkwam hij een vrijwel zekere crash, toen het achterwiel van de Honda blokkeerde. In de kwalificatie vanmiddag kon Marquez de motor niet overeind houden, maar om zo snel mogelijk terug in de pits te komen, griste hij de scooter van een fotograaf langs de kant mee en sjeesde daarmee naar het rennerskwartier. Met nog 7 minuten te gaan sprong hij op de tweede motor en zette alsnog de vierde tijd neer.

De eerste rij was net niet haalbaar voor Marquez. Daarvoor had hij net iets te weinig tijd. Iedereen had het hem gegund na de briljante actie waarmee hij zijn kwalificatie redde. De pole position voor de TT van Assen, de achtste Grand Prix van het seizoen, is voor Andrea Dovizioso. Valentino Rossi pakte de tweede plaats, de derde plek is voor Scott Redding.

De sessie verliep tamelijk bizar. Met nog een minuut of twee op de klok bestond de eerste rij uit Pol Espargaro, Yonny Hernandez en Danilo Petrucci - een zeer ongewone opstelling. Pas op het allerlaatste moment doken Rossi, Dovizioso en Redding er onderdoor.

Pedrosa en Lorenzo grote verliezers

De grote verliezers van de kwalificatie waren Dani Pedrosa - die in Q1 niet verder kwam dan de uiteindelijk zestiende (!) plaats - en Jorge Lorenzo, die vanaf plaats 10 zal moeten starten. Pedrosa had het hele weekend al problemen. Bij Lorenzo, die vanochtend een spectaculaire crash maakte, speelde vooral het weer een rol.

De regerend wereldkampioen weet niet goed om te gaan met wisselende omstandigheden. En die waren er volop in Assen, met eerst lichte regen, daarna wat serieuzere regen en uiteindelijk een opdrogende baan. De tijden waren er naar: in de Moto3 (nog in het droog) werd harder gereden dan in de MotoGP.

De miraculeuze save van Marquez vanochtend: VIDEO

Foto's: screenshot TV en Dorna/MotoGP.com

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden