MotoGP: Masterclass van Rossi in de regen

images_MotoGP_2015_augustus_150830_GBR_MotoGP_Rossi

Een typisch Engelse regenbui bepaalde de MotoGP-race op het circuit van Silverstone. De regen zorgde voor drama van begin tot eind. Valentino Rossi toonde zich voor de zoveelste keer in zijn lange carrière dat hij de regengod bij uitstek is. Rossi won de wedstrijd en pakte en passant de leiding terug in het kampioenschap.
Opnieuw liet het scenario van de MotoGP zich niet vooraf schrijven. Tijdens de opwarmronde gingen de sluizen open en kwam de regen met bakken naar beneden. De start werd even uitgesteld om iedereen de kans te geven over te stappen op motoren die waren afgesteld op de natte omstandigheden.
Op de natte baan kwam Jorge Lorenzo vanaf de tweede plaats het beste uit de startblokken, met Marc Marquez op zijn hielen. Op het einde van de tweede ronde kwam Rossi opzetten: van vier, naar drie, naar twee naar één. En Lorenzo moest het tempo laten zakken – naar later bleek omdat het vizier van zijn helm besloeg en zijn zicht belemmerde. Bij een snelheid van 200 kilometer per uur op een natte baan is dat niet handig, om het voorzichtig uit te drukken.

Vooraan ontspon zich een spannend duel tussen Rossi en Marquez. De twee wisten ruim acht seconden weg te lopen bij de achtervolgende groep, waar de Ducati-rijders Danilo Petrucci en Andrea Dovizioso Honda-coureur Dani Pedrosa en Yamaha-rijder Jorge Lorenzo op achterstand zetten.

Net toen het leek alsof Marc Marquez een aanval zou gaan plaatsen (in ronde 13) op Valentino Rossi ging de Spanjaard onderuit. Weg overwinning, weg podium, weg punten en weg laatste titelkansen. Rossi zag het gebeuren op de grote schermen langs de baan en wist dat hij in een zetel zat. Door zijn crash staat Marquez nu 77 punten achter in het kampioenschap. Met nog zes races te gaan, lijkt dat onoverbrugbaar.

De titel gaat dus vrijwel zeker naar een Yamaha-coureur. De grote vraag is alleen naar wie: Valentino Rossi of Jorge Lorenzo. Met zijn overwinning – zijn 86ste in de koningsklasse – kwam Rossi weer aan de leiding in het kampioenschap. Lorenzo eindigde als vierde, waardoor het verschil tussen de twee nu 12 punten bedraagt en Rossi over twee weken naar de wedstrijd in Misano – letterlijk in zijn achtertuin – gaat als kampioenschapsleider.  

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen