MotoGP Oostenrijk: Iannone bezorgt Ducati eerste zege in 6 jaar

images_2016_MotoGP_08_160814-iannone

› Iannone bezorgt Ducati eerste zege in zes jaar
› Dovizioso teleurgesteld
› Lorenzo terug op het podium
› Marquez houdt de leiding
› Vijfde zege zet Zarco steviger in het zadel
› Eerste overwinning voor rookie Mir
› Fenati door team naar huis gestuurd

Iannone bezorgt Ducati eerste zege in zes jaar

Zes jaar geleden was Casey Stoner de laatste die een Ducati winnend over de finish reed. Vandaag trad Andrea Iannone in de voetsporen van de Australiër, die tegenwoordig Ducati’s testrijder is, door de Grand Prix van Oostenrijk te winnen. Op de streep bleef Iannone zijn teamgenoot Andrea Dovizioso voor. Jorge Lorenzo vulde het laatste treetje van het podium.

Iannone nam een groot risico door op het allerlaatste moment te kiezen voor de zachtere compound banden. Als enige. “Het was zeker een gok en mijn team en de adviseur van Michelin waren het er aanvankelijk niet mee eens”, vertelde Iannone. “Maar ik had zo veel meer gevoel met de zachtere band, dat ik het zeker wist.” Het bleek de juiste keuze. Iannone kwam goed weg vanaf de poleposition, maar moest na een ronde of tien teamgenoot Andrea Dovizioso voorrang geven. Pas zeven rondes voor het einde pakte hij de leiding terug, door een geniale inhaalmanoeuvre in bocht 8.

Van zijn gekneusde ribben, opgelopen bij een motorcrossongelukje in de vakantie, had hij weinig last gehad. “Pas tegen het einde, maar toen weigerde ik de pijn te voelen, met de overwinning in zicht. De adrenaline was een prima pijnstiller”, vertelde de Italiaan, die een afbeelding van het adrenalinemolecuul op zijn helm heeft staan.

Dovizioso teleurgesteld

Andrea Dovizioso was bitter teleurgesteld met zijn tweede plaats. “Het is fijn voor Ducati, zeker dat we 1 en 2 worden. Maar ik had die zege liever zelf gepakt, uiteraard. Ik was sterker op het gebied van remmen, maar ik had minder grip dan Andrea. Ik kon niet dichterbij komen in de laatste ronden om een poging te wagen hem te passeren. Ik wilde ook niet dezelfde fout die hij maakte in Argentinië…”

In die tweede race van het seizoen kwam Iannone te enthousiast aan de binnenkant voorbij zijn teamgenoot, waardoor beide Ducati’s onderuit gingen, waarmee twee zekere podiumplaatsen in rook opgingen. Het incident deed Iannone geen goed. Het had onder meer als gevolg dat hij op zoek moest naar een ander team voor volgend jaar. Dat is Suzuki geworden. Bij Ducati neemt Jorge Lorenzo zijn plaats in.

Lorenzo terug op het podium

De Spanjaard keek met bijzondere belangstelling naar het een-tweetje van Ducati, zijn nieuwe werkgever. “Het is goed om te zien dat de fabriek zulke stappen voorwaarts maakt”, erkende Lorenzo. “Maar ze hoeven niet per se te winnen hoor. Niet dit jaar tenminste.” Door een remfoutje verloor Lorenzo de aansluiting bij de twee Ducati’s, waarvan op dat moment Dovizioso nog aan de leiding ging. De afstand tussen de twee Italianen en de Spanjaard werd daarna alleen maar groter.

Lorenzo was wel verrast door de snelheid van met name Iannone. “In het begin leek hij wat langzamer te zijn dan ik had verwacht gezien zijn bandenkeuze, maar blijkbaar reed hij iets behoudender om banden en brandstof te sparen. Ik had niet verwacht dat hij tegen het einde van de race nog zoveel harder zou gaan.”

Lorenzo was al blij dat hij weer op het podium stond na twee dramatische wedstrijden. “Dit is een opsteker na een zwarte periode”, gaf hij toe. “Iedereen heeft zulke periodes wel eens. Er sterker uit terug komen is het beste wat een sportman kan doen. Ik zat vandaag weer met vertrouwen op de machine en dat voelt goed.”

Marquez houdt de leiding

Marc Marquez eindigde de GP van Oostenrijk als vijfde, achter Valentino Rossi. Door de winst van Iannone en de derde plaats van Lorenzo zag Marquez zijn voorsprong ietsje krimpen, maar met een marge van 43 punten hoeft hij zich nog geen zorgen te maken.

Moto2: Vijfde zege zet Zarco steviger in het zadel

Zijn start was niet geweldig, en Johann Zarco had zestien rondes nodig om aan de leiding te komen, maar toen hij die eenmaal had, gaf de Fransman hem geen moment meer op. Ruim drie seconden voor Franco Morbidelli en Alex Rins kwam de wereldkampioen over de streep op de Red Bull Ring. Met zijn vijfde overwinning van het seizoen kwam Zarco steviger in het zadel te zitten wat het klassement betreft. Hij liep uit tot 34 punten marge op Alex Rins, die maar nét derde werd, en 55 punten op Sam Lowes, die twee keer crashte en zodoende de finish niet haalde. Zijn traditionele salto maakte Zarco gehuld in Oostenrijkse lederhosen.

Moto3: Eerste overwinning voor rookie Mir

In pas zijn eerste seizoen in de Grand Prix heeft de Spanjaard Joan Mir zijn eerste GP-zege geboekt. Op de Red Bull Ring bleef de Leopard-coureur Brad Binder en Enea Bastianini na een hevig gevecht voor. Het is voor het eerst sinds de race in Misano vorig jaar dat de coureur die vanaf poleposition vertrekt de wedstrijd wint. In dit geval kwamen de eerste drie zelf op volgorde van de start over de streep.

De race in Oostenrijk verliep ongeveer zoals verwacht, met een groep van een man of tien die zich losmaakte van de rest. Halverwege bleef er een kopgroep van vijf over, met Mir, Binder, Bastianini, Fabio Quartararo en Philipp Oettl. Binder had problemen met de grip van de banden, waardoor hij de grootste moeite had om voorin de groep te blijven. “De voorkant van de motor was niet erg stabiel. Vooral in de langzamere bochten was het een worsteling bij het uitkomen van de bocht. Ik ben al lang blij dat ik de finish heb gehaald en op het podium ben geëindigd.”

Binders belangrijkste rivaal Jorge Navarro crashte. De nummer 3 van het kampioenschap, Romano Fenati, kwam helemaal niet aan de start. Met zijn 20 punten bouwde Binder zijn voorsprong in het klassement zodoende uit tot 67 punten.

Bo Bendsneyder kwam in de tweede groep, als zevende, over de streep. In de slotfase maakte de Rotterdammer vijf plaatsen goed. Livio Loi eindigde op plaats 10, na een heldhaftige opmars vanaf de 21ste startplaats. Loi leek de zesde plaats stevig in handen te hebben, maar werd in de laatste ronde bijna ondersteboven gereden voor Pecco Bagnaia.

Moto3: Fenati door team naar huis gestuurd

Romano Fenati, de nummer 3 in het wereldkampioenschap, verscheen niet aan de start van de GP van Oostenrijk. De Italiaan werd op zaterdagavond door het team Sky VR46 naar huis gestuurd wegens wangedrag. Zodoende kwamen alleen Nicolo Bulega en Andrea Migno in actie voor het team dat eigendom is van Valentino Rossi.

Teammanager Pablo Nieto wilde niet ingaan op de details, maar zei kort voor de start van de Moto3-race dat Fenati zich herhaaldelijk heeft misdragen tegenover leden van het team. “Gedrag dat niet past binnen de discipline en de normen van het team”, aldus Nieto, die verder liet weten de kans klein te achten dat Fenati in het vervolg van het seizoen wel weer aan de start komt. Een mogelijke vervanger is er nog niet. “Daarvoor is het nog te vers”, zei Nieto. “Daar gaan we na afloop van de race eens rustig over nadenken, samen met Valentino.”

Er was sprake van dat Fenati een van de rijders zou worden in het nieuwe Moto2-team van Sky VR46, samen met Pecco Bagnaia. Het is aannemelijk dat ook dat feest niet doorgaat voor Fenati, die bezig was aan zijn vijfde seizoen in de Moto3.

Foto's: MotoGP.com 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden