MotoGP: Rossi als overwinnaar uit klassiek duel met Marquez

images_2016_MotoGP_06_160605_gp_6650_0.big

Na afloop van de MotoGP van Catalunya gaven Valentino Rossi en Marc Marquez elkaar een hand. Het leek slechts een detail, maar het was een enorm gebaar waarmee de strijdbijl tussen de twee na meer dan een half jaar in elk geval voorlopig begraven lijkt. Het was een passend slot van een klassiek duel tussen de twee rivalen, dat deze keer werd gewonnen door Rossi. De veteraan behaalde hiermee zijn tiende overwinning op het Circuit van Barcelona-Catalunya, maar Marquez pakte de leiding in het WK.

Het was op alle mogelijke manieren een bewogen weekend in Montmélo, op het circuit waar Max Verstappen onlangs zijn eerste Formule 1-overwinning pakte. Anders dan anders reden de motoren ook daadwerkelijk op het Formule 1-circuit, nadat de baan van vrijdag op zaterdag was aangepast wegens het ongeval waarbij Moto2-coureur Luis Salom om het leven kwam. 

Indrukwekkend eerbetoon

Het overlijden van Salom drukte een stempel op het weekend. Niet alleen vanwege de aanpassingen van de baan, maar vooral emotioneel. Salom was een geliefd coureur en vrijwel alle rijders reden wel tegen en met hem in de afgelopen zeven seizoenen. De minuut stilte en het eerbetoon voor de 24-jarige Spanjaard, waarbij de volledige paddock aanwezig was, maakten diepe indruk. “Het was moeilijk om daarna de knop weer om te zetten en te gaan racen,” erkende Valentino Rossi. “Het deed me ook beseffen dat de rivaliteit tussen Marc en mij er eigenlijk niets toe doet in vergelijking met zoiets. Vandaar de hand. Ik hoop dat de verhoudingen nu weer enigszins normaal worden.” Marquez antwoordde op die opmerking door een hand op de schouder van Rossi te leggen.

Veiligheidscommissie

Salom crashte in bocht 12. Voor de Formule 1 ligt er in die snelle bocht een chicane om de snelheid eruit te halen en die werd dus ook voor de MotoGP aangebracht (13-14-15). Om goed uit te komen voor de chicane werd ook bocht 10 aangepast. Dat gebeurde vrijdagavond na de vaste bijeenkomst van de Safety Commission waarin in principe alle MotoGP-rijders zitting hebben. Maar Valentino Rossi is niet meer bij de vergaderingen geweest sinds zijn aanval op Marc Marquez in Maleisië vorig jaar en wereldkampioen Jorge Lorenzo al veel langer niet meer.

Uitgerekend de twee Yamaha-coureurs waren het niet eens met de wijzigingen en Lorenzo beklaagde zich erover dat hij niet was uitgenodigd. Dat zorgde in de persconferentie na de kwalificatie voor een beladen sfeer, zeker toen Marc Marquez aangaf dat ze toch heel goed wisten dat de rijders iedere vrijdagmiddag bij elkaar komen in de veiligheidscommissie en dat een speciale uitnodiging daarvoor dus nergens op slaat. Valentino Rossi gaf aan te proberen er voortaan weer bij te zijn.

Problemen voor Lorenzo

Het ongenoegen van Lorenzo was ook ingegeven door het feit dat de aanpassingen niet bepaald voordelig waren voor de Yamaha’s maar wel tegemoet leken te komen aan het karakter van de Honda’s. Op vrijdag was Lorenzo nog de snelste geweest. Op zaterdag was hij veertiende en alleen met veel geluk had Lorenzo zich op de eerste rij weten te kwalificeren, tussen de Honda’s van Marc Marquez en Dani Pedrosa in. Valentino Rossi was niet verder geraakt dan de vijfde plaats.

Het maakte de openingsfase van de race des te interessant. Lorenzo kwam goed weg bij de start, Rossi totaal niet, maar al na een paar ronden waren de rollen omgedraaid. In een briljante beweging passeerde Rossi Maverick Viñales én Dani Pedrosa om naar de derde plaats op te stomen. Lorenzo en Marquez leken weg te kunnen lopen, maar Rossi haalde de twee Spanjaarden bij.

Precies in die fase kreeg Lorenzo het steeds moeilijker. De regerend wereldkampioen en leider in de huidige stand viel steeds verder terug en werd uiteindelijk uitgeschakeld door een idiote move van Andrea Iannone, die veel te hard de nieuwe bocht 10 in kwam en Lorenzo letterlijk torpedeerde. Iannone werd voor die actie bestraft: hij moet over drie weken in Assen vanaf de laatste plaats op de grid starten.

Marquez verstandig

De crash kostte Lorenzo de leiding in het WK. Die ging naar Marquez. Toen die doorkreeg dat Lorenzo uit de race lag, besloot hij genoegen te nemen met de tweede plaats. “Ik was al een keer bijna gecrasht,” riep hij in herinnering. “Ik heb het nog wel geprobeerd, maar Valentino was te sterk en ik was er niet 100 procent van overtuigd dat het zou kunnen. Zeker met het ongeval van Luis in het achterhoofd, moet je dan verstandig zijn.”

Rossi begreep dat de tweede plaats voor Marquez genoeg was om met een marge van tien punten aan de leiding te komen in het WK, terwijl hij zelf een grotere achterstand goed te maken had. "Voor mij was het dus wel belangrijk om te winnen en zo veel mogelijk punten te pakken," zei Rossi. "Ik ben blij dat dat is gelukt. Ik heb er nog steeds 22 goed te maken, maar ik ben wel weer in de strijd."

Foto's: Dorna/MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen