MotoGP: Valentino Rossi zet Assen op z’n kop

pitspost3

Er trok een knalgele wave over de tribunes van het TT-Circuit. Valentino Rossi leverde op de Drentse hei een kunststukje af door de pole position te pakken. De Italiaan was daar zelf minstens zo mee in zijn sas als zijn enorme schare fans. Kwalificeren – één bloedsnel rondje uit zijn Yamaha persen – is doorgaans niet zo aan Rossi besteed. Ter illustratie: hij won dit seizoen twee races en is de enige MotoGP-coureur die al alle races op het podium eindigde, maar dit is de eerste keer dit jaar dat hij überhaupt op de eerste startrij staat. 

Zijn teamgenoot Jorge Lorenzo, tevens zijn grootste concurrent als het gaat om het wereldkampioenschap, noemt Rossi altijd een ‘zondagsrijder’. Voor de Dutch TT, die dit jaar voor het laatst op zaterdag wordt gehouden, gaat dat natuurlijk niet helemaal op, maar Lorenzo bedoelt er vooral mee dat Rossi in de race over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt. Niemand anders is zo sterk in de wedstrijden als de inmiddels 36-jarige veteraan, die met zijn pole position in Assen eens te meer kenbaar maakte dé absolute favoriet te zijn voor de winst in de TT. En niet alleen voor de 34.000 supporters die op vrijdag al de tribunes en taluds bevolkten. Zij werden door Rossi getrakteerd op een uitgebreid zwaairondje.

Rossi wist en voelde zich gesteund door het nu al massale publiek in Assen. “De sfeer is nu al super,” vond The Doctor. “Het is voor mij niet gemakkelijk om een hot lap te rijden, maar door de sessie iets anders in te delen, kon ik beter de snelheid opbouwen en die ene explosieve ronde rijden.” Winnen in Assen zou Rossi heel goed uitkomen. In de afgelopen vier races zag hij zijn voorsprong (op Lorenzo) slinken tot 1 punt. Dat Lorenzo vier races op rij wist te winnen en Rossi genoegen moest nemen met een van de overige podiumplaatsen kwam onder meer doordat Lorenzo steeds van de eerste rij kon vertrekken en Rossi van de derde of zelfs vierde rij en eerst dat verschil moest goedmaken.

In Assen zijn de rollen omgekeerd: Rossi start vanaf pole, Lorenzo kwam niet verder dan plaats 8. Zijn kansen op de overwinning zijn daarmee aanzienlijk geslonken, aangezien hij onder andere Marc Marquez (p3), Dani Pedrosa (p4), Andrea Iannone (p6) en Cal Crutchlow (p7) nog voor zich heeft en die zich ook echt niet zomaar door de Spanjaard zullen laten verschalken.

Moto2: Zarco trekt vorm door

Na zijn zege in Catalunya, twee weken geleden, liet de Fransman Johann Zarco in Assen zien in de vorm van zijn leven te verkeren door brutaalweg de pole position weg te snaaien voor de neus van Tito Rabat. Halverwege de sessie zette Zarco zijn snelste ronde neer en de Spanjaard beet er zijn tanden op stuk. Samen met Sam Lowes bezetten zij de eerste startrij van de Moto2.

Helemaal achteraan start Jasper Iwema aan zijn thuisrace. Iwema, die jarenlang in de Moto3 uitkwam, rijdt met een wildcard op vergelijkbaar materiaal als Lowes, maar kon er een stuk minder gemakkelijk mee uit de voeten dan de Brit. De Drent gaf aan nog heel erg te moeten wennen aan de machine, die totaal anders is dan hij gewend was. Iwema testte er een paar weken geleden mee in Spanje, maar dat was de eerste keer dat hij op de SpeedUp reed en dat was bovendien zonder het extra gewicht dat aan de motor moest worden bevestigd om aan het vereiste minimale gewicht te komen.

Moto3: Treuzelende rijders had aangepakt

Moto3-coureurs die eindeloos achterom kijken in de kwalificatie, wachtend op een sleepje om een snellere tijd te kunnen rijden, kunnen rekenen op fikse straffen. De wedstrijdleiding heeft dat de Moto3-coureurs duidelijk gemaakt in een speciaal belegde meeting op het TT-Circuit in Assen. Wie langzamer rijdt dan 107 procent van de snelste tijd, wordt minimaal zes plaatsen terug gezet op de startgrid. De wedstrijdleiding besloot tot die maatregel nadat in de kwalificatie voor de GP van Catalonië, twee weken geleden, maar liefst dertig coureurs in een soort optocht met een sukkeldrafje over de baan toerden, wachtend op een snellere coureur om van diens slipstream te profiteren. Dat was niet de eerste keer; ook bij andere GP’s zaten tientallen coureurs achterom te kijken om te zien of er een interessant sleepje aan kwam. Snellere coureurs werden daardoor gehinderd.

Ook op het TT-Circuit kan een slipstream van een paar tienden en dus een plaatsen verschil maken, maar optochten zoals in Catalunya kwam in Assen niet voor. Enea Bastianini, Jorge Navarro en Karel Hanika wisten er het beste gebruik van te maken. Klassementsleider Danny Kent kreeg geen slipstream te pakken. Op eigen kracht kwam hij niet verder dan de vierde plaats.

In zijn kielzog had Kent onder anderen Livio Loi. De Belg maakte in de Haarbocht echter een klein remfoutje, wat hem minimaal een tiende scheelde. In de thuiswedstrijd van zijn in Dwingeloo gebaseerde team RW Racing GP moest Loi daardoor genoegen nemen met de twintigste startplaats.

Rookies Cup: Bo Bendsneyder wint race 1 in Assen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden