Nieuwe F1-auto's volgens Pirelli net zo snel als afgelopen jaar

62-bahrain-test-sunday

De Formule 1-bolides zeker net zo snel zijn als het afgelopen seizoen, aldus bandenleverancier Pirelli. Door de nieuwe reglementen moesten de teams tien procent aan downforce inleveren. Reden hiervoor is dat de auto's van vorig jaar zoveel downforce hadden dat de banden het niet meer aan konden. 

Mario Isola, head of motorsport bij Pirelli zegt dat uit de data van de wintertesten blijkt dat de auto's niet langzamer zullen zijn dan het vorige seizoen. "Mede door het harde werken van de teams gedurende de winter is er denk ik vier of vijf procent aan downforce ingeleverd. Als je dan de rondetijden van de wintertesten bekijkt, is het verschil minimaal." aldus Isola. Het verbaast Mario Isola niet dat de teams de helft van de verloren downforce al weer hebben weten terug te winnen. "Dat is waar de teams nou eenmaal zo goed in zijn dus dat verbaast me niets."

28-sunday-yasmarina-700x467
Foto: Pirelli/LAT Images

Voorzorgsmaatregelen

Na de Grand Prix van Engeland van 2020 ontstond er veel kritiek aangezien Valtteri Bottas, Lewis Hamilton en Carlos Sainz allen een lekker band opliepen tegen het einde van de race. Vanaf toen hebben de FIA, het FOM en Pirelli besloten om in twee 'parallelle richtingen' te gaan werken. Eén om de downforce op de auto's te verminderen en daardoor de bolides langzamer in de bochten te maken. Twee om de constructie van de band zodanig te finetunen dat een band langer meegaat. Daarnaast geeft Mario Isola aan dat mocht de toenemende downforce in het komende seizoen zorgen voor te veel druk op de banden, er een aanpassing zal worden gedaan aan de bandendruk.

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Bahrein

Lees ook: Formule 1-rookie Mick Schumacher (22) is jarig 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden