Nieuwe regels voor versnellingsbakken in Formule 1

door Hidde Wissels
SI202111130395_hires_jpeg_24bit_rgb

Net als voor de motoren komt er een pool voor de versnellingsbakken in de Formule 1. Dat meldt Auto, Motor und Sport. De nieuwe regels worden vanaf het seizoen in 2022 ingevoerd, omdat de sport de regels omtrent de versnellingsbakken eenvoudiger wil maken.

Het zou niet duidelijk genoeg zijn wanneer er ‘gratis’ een versnellingsbak kan worden gewisseld en wanneer er een straf zal volgen. Een versnellingsbak moet nu nog minimaal zes opeenvolgende races meegaan. Op de vrijdag maken teams gebruik van de zogenoemde ‘vrijdag versnellingsbak’ die niet onder deze regel vallen.

Wanneer een coureur tijdens een race uitvalt mag deze voor de volgende grand prix een nieuwe versnellingsbak nemen. Als er een versnellingsbak op de zaterdag gewisseld moet worden, zoals die van George Russell in Mexico, levert dat een straf op van vijf plekken op de grid.

Componenten

Vanaf 2022 gaan deze regels dus op de schop. De versnellingsbak hoeft dan niet meer zes races op rij mee te gaan Er wordt dan net als voor de motoren gebruik gemaakt van een pool. De bak wordt dan ook in componenten verdeeld: de behuizing, de aandrijflijn en de schakelcomponenten, zoals tandwielen.

Door deze regel volgen er ook minder gridstraffen, omdat een kapot onderdeel vervangen kan worden binnen de pool. Van elk onderdeel mag een team er vier gebruiken. Bij een vijfde volgt er een gridstraf van vijf plaatsen.

Lees ook: Sir Frank Williams (79) overleden

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Saoedi-Arabië

Lees ook: Piastri: “Gek dat ik niet genoemd werd voor F1-stoeltje"

door Hidde Wissels

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden