Nieuwsoverzicht 16 maart

McLaren

› 'McLaren en Mercedes in gesprek over motordeal'
› Mika Häkkinen aan de slag bij McLaren
› Officieel: Paddy Lowe in dienst bij Williams
› Organisatie GP Azerbeidzjan haalt uit naar Liberty Media
› Ross Brawn sluit budgetplafond niet uit

'McLaren en Mercedes in gesprek over motordeal'

Gisteren meldden we in het nieuwsoverzicht dat McLaren-teambaas Eric Bouillier races denkt te kunnen winnen met een Mercedes-krachtbron. Vandaag werd duidelijk dat het waarschijnlijk niet alleen bij woorden is gebleven. Volgens het Duitse Bild en de Britse BBC zouden McLaren en Mercedes al op het hoogste niveau in gesprek met elkaar zijn over een motordeal.

McLaren kende een dramatische start van het seizoen. Op vrijwel iedere testdag in Barcelona werd het team uit Woking geplaagd door motorproblemen. Dit jaar kan McLaren niet wisselen van motorfabrikant, maar voor 2018 kijkt McLaren verder. McLaren-topman Mansour Ojjeh zou hoogstpersoonlijk contact hebben gehad met een van z'n oude collega's bij Daimler, de eigenaar van Mercedes.

In de seizoenen voordat McLaren in zee ging met Honda reed het Britse team jaren lang met Mercedes-motoren. Met Mika Häkkinen en Lewis Hamilton werden er zelfs wereldtitels gepakt.

Mika Häkkinen aan de slag bij McLaren

Vooruitlopend op die mogelijke samenwerking is het misschien wel saillant om te melden dat Mika Häkkinen in een marketingrol terugkeert bij McLaren. De Fin werd in 1998 en 1999 wereldkampioen bij McLaren dat toen nog met Mercedes-motoren reed. De afgelopen jaren was hij veelvuldig te zien in reclames van het merk met de ster:

Officieel: Paddy Lowe in dienst bij Williams

Wat al een tijd in de lucht hing is nu eindelijk door Williams zelf bevestigd: Paddy Lowe gaat met onmiddellijke ingang aan de slag bij het team van Williams. Lowe zal net als bij zijn vorige werkgever Mercedes de technische-topman worden.

De officiële functie van Lowe bij Williams is Chief Technical Officer, wat inhoudt dat hij verantwoordelijk wordt voor het gehele technische gedeelte van het team. Daarnaast treedt hij toe tot de Raad van Bestuur en wordt hij aandeelhouder van het team.

Paddy Lowe wordt gezien als het grote brein achter de vele successen die Mercedes de afgelopen jaren behaalde.

Organisatie GP Azerbeidzjan haalt uit naar Liberty Media

Een aardige fittie tussen de organisatie van de Grand Prix van Azerbeidzjan en Liberty Media CEO Greg Maffei. Die laatste uitte afgelopen week forse kritiek op de manier waarop Bernie Ecclestone Grands Prix binnenhaalde, namelijk door enkel en alleen een flinke zak geld te eisen en eigenlijk niet te kijken naar het entertainmentgehalte of de lange termijn visie van een locatie.

Als voorbeeld haalde Maffei de GP van Azerbeidzjan aan. Organisator Arif Rahimov slaat nu hard terug: “We hebben vorig jaar een geweldige show neergezet. Iedereen is het daar mee eens,”aldus Rahimov. Hij voegde er aan toe dat Maffei pas een half jaartje rondloopt in de Formule 1 en dat het contract met Liberty Media niet heilig is.

Ross Brawn sluit budgetplafond niet uit

In een interview met Auto Hebdo geeft Ross Brawn toe dat de Formule 1 misschien wel toe is aan een nieuw commercieel model en mogelijk een budgetplafond. Een van de grote klachten in de Formule 1 is dat het voor een privateer eigenlijk niet meer rendabel is om een team competitief te laten meedraaien en dat alleen de rijke fabrieksteams nog aanspraak kunnen maken op sportieve successen. Brawn erkent de problematiek, en is hard op zoek naar een model waarbij de verschillen tussen de teams kleiner worden.

Foto: McLaren Honda

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen