Nieuwsoverzicht 8 augustus

08 aug 2016
hakkinen

› Mika Hakkinen: ‘Kritiek op Verstappen was onterecht’
› Hamilton: ‘Rosberg krijgt nog een kosteloze race’
› Bryan Clauson overleden
› Jeroen Bleekemolen succesvol op Road America
› Raikkonen getrouwd. Wat doen F1-coureurs tijdens de vakantie?

Mika Hakkinen: ‘Kritiek op Verstappen was onterecht’

Mika Hakkinen heeft toegegeven dat de kritiek die hij eerder had op Max Verstappen niet terecht was. De Fin beweerde destijds dat Verstappen te jong zou zijn om in de Formule 1 te rijden, maar Hakkinen neemt nu die woorden terug: “Ik ben blij dat ik het fout had en het heeft mijn mening versterkte dat jonge mensen echt klaar zijn voor deze wereld. Je moet ze laten spreken, je moet luisteren naar wat ze te zeggen hebben.”

Hakkinen sprak deze woorden tijdens de Gamma Racing Day op het TT-circuit van Assen. Hakkinen was daar met Dani Pedrosa een van de publiekstrekkers. Hij vergeleek zijn vroegere situatie met die van Verstappen: “Tijden zijn veranderd. Ik dacht toen ik zou oud was dat ik klaar was om deel te nemen in de top van de autosport. Maar toen was het niet normaal dat mensen zoveel aandacht hadden voor coureurs op die leeftijd. Het was niet normaal dat een coureur op zo’n jonge leeftijd klaar was voor het grote werk als de Formule 1.”

Hamilton: ‘Rosberg krijgt nog een race’

Lewis Hamilton zal zich in de tweede seizoenshelft nog een keer terug moeten vechten naar de leiding in het kampioenschap, zo verwacht hij. Het is aannemelijk dat Hamilton gridstraffen moet incasseren: “Als Nico doorgaat met het goed kwalificeren en ik tenminste een race van achteren moet starten, ‘krijgt’ hij een kosteloze race.”

Hamilton heeft inmiddels vijf turbo’s en MGU-H’s gebruikt sinds Oostenrijk afgelopen maand. Een penalty is daardoor bijna onvermijdelijk, ondanks dat Hamilton in Hockenheim goed op zijn spullen paste: “Ik heb daar heel erg gespaard. Ik hoop dat ik genoeg gedaan heb om de motor ook nog tijdens de volgende race te kunnen gebruiken.” Formule 1-coureurs mogen anno 2016 een vast aantal motoren en onderdelen gebruiken om de kosten in de hand te houden. Wanneer dit aantal overschreden wordt, krijgen ze strafplaatsen na de kwalificatie.

Bryan Clauson overleden

Indy500-coureur Bryan Clauson is maandag overleden. Clauson crashte zaterdagavond in Amerika bij een lokale Midget-race en werd daarna naar het ziekenhuis overgebracht. Daar werd hij in kunstmatige coma gehouden. Vannacht bezweek Clauson aan zijn verwondingen.

Clauson reed drie keer mee in de Indy500, de hoogmis van het IndyCar-seizoen. Clauson kwam dit seizoen tot een 23e plaats, zijn beste resultaat. Bryan Clauson werd 27 jaar oud.

Jeroen Bleekemolen succesvol op Road America

Jeroen Bleekemolen heeft tijdens de negende ronde van het WeatherTech Sportscar Championship de overwinning gepakt. Op het circuit van Road America won Bleekemolen samen met Ben Keating in de GTD-klasse. “We hebben de hele race voorin gereden. Bij de pitstop kwam ik in de auto en reden we lang op de tweede plaats in een treintje met auto’s uit onze klasse.” Niet veel later werd die tweede plaats een eerste positie. Een neutralisatie op tien minuten voor het einde zorgde nog voor enkele heikele momenten: “Toen hadden we nog twee rondjes om te racen en het was echt oorlog op de baan. Ik kon m’n plekje met pijn en moeite behouden. Het kampioenschap ziet er nu ook wat beter uit.” Bleekemolen staat nu derde in de GTD-klasse.

De bewuste neutralisatie op tien minuten van het einde werd veroorzaakt door kampioenschapsleider Renger van der Zande. Hij vloog met de prototype-auto van Starworks Motorsport van de baan: “Het was geen gelukkig weekend voor mij. Ik had zeven podiums op rij maar dat kwam vandaag tot een eind. Het rechter achterwiel brak af en ik ging vol in de muur. Een van mijn concurrenten ging mee de grindbak in, maar geen punten voor ons. Ik lag op een mooie tweede plek.” Van der Zande staat met Alex Popow nog altijd eerste in het klassement met twee wedstrijden te gaan.

Raikkonen getrouwd. Wat doen andere F1-coureurs tijdens de vakantie?

Een heugelijke dag voor de familie Raikkonen, gisteren. Minttu Virtanen - in het dagelijks leven model - gaf Kimi in Toscana het ja-woord. Ze stapten in Toscane in het huwelijksbootje. Raikkonen is niet de enige die zijn vakantie goed besteedt.

Wat te denken van Valtteri Bottas die met zijn vriendin mee is naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Emilia Pikkarainen is zwemster en komt onder meer voor de estafetteploeg van Finland. Lewis Hamilton viert ondertussen feest in Los Angeles.

Foto: Red Bull

08 aug 2016

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen