Mazepin mag twee jaar niet onder Russische vlag rijden

mazepin

De Russische Nikita Mazepin zal naar alle waarschijnlijk de komende twee jaar onder een neutrale vlag rijden. In de Formule 1 zal namelijk een anti-dopingregeling gaan gelden die voorkomt dat atleten onder de Russische vlag mogen uitkomen.

Het Court of Arbitration for Sport (CAS) heeft in december bekend gemaakt dat het verbod voor Rusland om mee te doen aan sportevenementen van een wereldkampioenschap gehandhaafd gaat worden. Dat heeft te maken met de door de staat gesponsorde doping en cover-ups tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji van 2014.

mazepin-2-500x500
© Media Haas F1 Team

De Russian Automobile Federation (RAF) liet, na verduidelijking van de FIA over de CAS-regeling, weten dat de regels ook gelden voor coureurs die meedoen aan wereldkampioenschappen. Voor Nikita Mazepin, die dit seizoen voor Haas zijn Formule 1-debuut gaat maken, houdt dit in dat hij de komende twee jaar niet onder de Russische vlag uit mag komen.

Neutraal

Verder mogen Russische coureurs vermeld worden als 'Rusland, neutrale atleet' of ze mogen zichzelf een 'neutrale atleet uit Rusland' noemen. Ze mogen het woord 'Rusland' op hun kleding gebruiken zolang het evenveel aanwezig is als 'neutrale atleet'. Ook mogen ze de afkorting van de Russian Automobile Federation, RAF, gebruiken.

De kleuren van de Russische vlag mogen ook nog gebruikt worden. Het spelen van het Russische volkslied is echter wel verboden bij FIA-evenementen. Het volkslied mag dus tijdens de podiumceremonie na een Russische overwinning niet gespeeld worden, en ook niet voor aanvang van de Russische Grand Prix.

Lees ook: Mazepin over kritiek: “Russen worden anders behandeld”

Lees ook: Haas blijft ondanks ophef achter Mazepin staan

Lees ook: Nikita Mazepin tekent meerjarig contract bij Haas

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden