NK Autocross: Versluis wint op zijn verjaardag en gaat naar Dakar

images_Nieuws_nationaal_NK-haarle_GPR_4813

Dat je jarig bent op de geplande crossdag van het Nederlands Kampioenschap is toeval. Dat je extra vroeg opstaat om bij de lokale banketbakker Bossche Bollen te kopen voor je mede-coureurs wekt alleen maar sympathie bij de rest van het deelnemersveld. Het overkwam Peter Versluis afgelopen zaterdag tijdens de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap autocross in Haarle. Hij maakte tussen neus en lippen nog bekend komend seizoen weer naar de Dakar Rally te gaan.

Op de 625 meter lange zandbaan was het vanaf de start om half tien duidelijk dat het een zware dag zou worden voor de motoren in de verschillende auto’s. Hier had de Dakar-coureur en hoofdsponsor van het NK zelf totaal geen moeite mee, na teleurstellende eerste wedstrijden op de klei-ondergrond voelde de scheepsbouwer uit Werkendam zich thuis op het zand van Haarle

Met een fantastische start in de derde manche pakte hij de overwinning en wist hij zich op de eerste rij te kwalificeren voor de finale. “We hebben de beelden terug gekeken en ik was ‘in het licht’ weg”, verklaarde Versluis na afloop over zijn snelle start met een glimlach van oor tot oor.

Weer naar Dakar

Peter Versluis wist eenzelfde actie uit te halen in de finale. Het leek alsof de rest zat te slapen bij het uit gaan van de lichten. Versluis kwam als eerste door de eerste twee kritieke bochten, hij bouwde in de acht ronden durende finale zijn voorsprong op en wist dan ook als eerste langs de wapperende finish vlag te komen. “Dit is toch een groot en fijn cadeau voor m’n verjaardag”, lacht Versluis na afloop. Hij is het zand gewend en bevestigt aan het publiek dat hij in januari weer het zand in duikt maar dan voor de Dakar Rally.

Versluis speelt geen rol in het klassement maar ziet grote kanshebbers voor de NK titel langs de kant staan. Onder andere Tim ten Dolle - winnaar in Holterhoek - moet de strijd vroegtijdig staken: “De motor liep nog gewoon maar kwam niet meer voorruit.” Ook andere kanshebbers, Erik Pijnenburg (versnellingsbak) en Erik Ankersmit vallen uit. Het wordt dan ook extra spannend tijdens de laatste NK in deze klasse. Ten Dolle heeft de beste papieren, hij moet bij de beste drie zitten om opvolger te worden van leeftijdsgenoot Mike Bartelen, die overigens dit weekend zesde werd op het EK autocross in Hongarije.

Eerste kampioenen bekend

Wel zijn er al twee kampioenen bekend in het kampioenschap van Nederland. Met drie dagoverwinningen en twee derde plaatsen valt er niet over te twisten dat Erwin Breederland de beste is in de toerwagenklasse. Hij neemt de titel over van broer Peter die de strijd moest staken voor de finale. Koppelingsproblemen hielden hem langs de kant. Hiermee wordt de jongste van de twee, Erwin, kampioen van Nederland. De winst in Haarle gaat glansrijk naar Ton van Leeuwen. De drievoudig kampioen uit Harmelen haalde voor het eerst dit seizoen een overwinning.

Bij de sprintklasse 2000 zijn het al twee seizoenen Chris Wagenaar en Jacob Heeres die het met elkaar aan de stok hebben op de baan. Zowel Wagenaar als Heeres spraken voorafgaand aan het seizoen de ambitie uit om Nederlands kampioen te worden maar wel met de realistische blik dat er vijftien kanshebbers zouden zijn. Toch zijn het weer de eerste twee van vorig jaar die de dienst uitmaken.

Heeres wil graag 101 - het startnummer waar de kampioen recht op heeft - op zijn auto houden maar Wagenaar is gebrand op de titel. Op voorhand moest Wagenaar in Haarle winnen om nog zicht te houden op de titel en Heeres mocht verliezen, hij moest bij de beste vier eindigen om kampioen te worden. “We weten allemaal dat Chris een snelle starter is, dat had ik in de finale ook verwacht. Tot mijn verbazing had ik echter de kopstart”, vertelt Heeres na afloop van de finale. Winnen zou Heeres niet. Een act op twee wielen als gevolg van een foutje gaf Wagenaar de gelegenheid om Heeres voorbij te schieten. De Fries kan echter een tweede plaats vasthouden en stelt daarmee het kampioenschap veilig.

Tijdens de laatste NK in Baarle-Nassau is er nog genoeg om voor te strijden. In vijf van de zeven klassen moest nog bepaald worden wie de kampioen wordt. Dat belooft een groot spektakel te worden, wat in 2011 ook al eens de finaleplaats was van het grootste autocrosskampioenschap van het land.

Zelf de laatste NK meemaken? Dat kan dus in Baarle Nassau op zaterdag 19 september. Foto’s van de NK in Haarle zijn te zien op de Facebook van CrozzMedia, het verslag is binnenkort te lezen in Crozz Magazine.

Foto's: Joris Kammenga/Crozz Media

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen