Nog niet herstelde Marquez snelste op eerste testdag MotoGP

190206_test_marquez

Ondanks dat hij nog niet helemaal is hersteld van de operatie aan zijn linkerschouder in december, was Marc Marquez (Honda) de snelste man op de eerste dag van de officiële MotoGP-test in Sepang. Met 1.59.621 was de wereldkampioen 0.259 sneller dan Alex Rins (Suzuki) en 0.316 sneller dan Maverick Viñales (Yamaha).

Marquez voltooide 29 ronden op dag 1 en stopte om 14.00 uur lokale tijd om zich te sparen voor de volgende twee dagen van de test in Sepang. Teamgenoot Jorge Lorenzo reisde vanwege een gebroken schippersbotje niet af naar Maleisië. Honda-rijder Cal Crutchlow keerde terug van zijn gecompliceerde enkelbreuk, opgelopen in de GP van Australië in oktober, met een solide 51 ronden, waarmee hij zich met een 2.00.681 naar de veertiende plaats reed.

Marquez had meer verwacht, ondanks dat hij de hele winter niet kon trainen. “Ik ben erg blij om weer te rijden na een lange winter, maar ik verwachtte na de intensieve therapie meer kracht in mijn schouder te hebben”, vertelde hij. “Voor één of twee snelle ronden is het goed maar ik moest mijn rijstijl veranderen om het gebrek aan kracht te compenseren. We stopten vroeg om rust te nemen en weer fysiotherapie te ondergaan, zodat ik de komende twee dagen ook nog kan rijden. Honda heeft deze winter heel hard gewerkt en we hebben een paar dingen geprobeerd, maar de todo-lijst is erg lang. We proberen eerst de belangrijkste dingen en zien wel hoe ver we komen.”

Alex Rins voerde lange tijd de ranglijst aan totdat hij werd afgelost door Marquez. Rookie-teamgenoot Joan Mir eindigde de dag op P23, net achter de ervaren Franse testrijder Sylvain Guintoli.

Ook bij Yamaha werd hard gewerkt in de winter. Maverick Viñales eindigde de dag in P3 na 63 ronden met een beste tijd van 1.59.937, met teamgenoot Valentino Rossi op P6 na 56 ronden en iets meer dan een tiende van Viñales. De fabriek uit Iwata concentreert zich op definitieve beslissingen voor de 2019-machine, de elektronica en sommige chassiselementen. Het vergelijken met de tijden van de concurrentie noemt Yamaha 'een belangrijk aandachtspunt’ tijdens de test.

De snelste Ducati was de Reale Avintia-machine in handen van Tito Rabat. Op minder dan een halve tiende van Viñales en de laatste man onder de barrière van twee minuten, maakte de Spanjaard indruk bij zijn terugkeer na een driedubbele beenbreuk die hij opliep bij een crash op Silverstone in de zomer. Vlak achter hem kwam de fabrieks-Ducati-machines van Danilo Petrucci, met de Italiaan slechts op 0,003 voorsprong op Rossi na 54 ronden. Andrea Dovizioso eindigde op P8 met 2.00.197.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen