Norris baalt als een stekker: "Wisten niet dat regen toe zou nemen"

2020AbuDhabiGrandPrixSaturday_GP2017_125203_1ST6133

Wat een hele mooie dag had kunnen worden, eindigde enorm zuur voor Lando Norris. De Brit vertrok vanaf pole position in Rusland, reed een hele strakke race, maar verloor in de laatste paar ronden de overwinning door de regen die plots met bakken uit de hemel kwam. "Ik heb de goede keuze gemaakt op basis van de informatie die ik op dat moment had", stelde een enorm teleurgestelde Norris bij Ziggo Sport.

Norris kwam uiteindelijk als zevende over de finish met de snelste raceronde achter zijn naam, maar het kan hem allemaal gestolen worden. De teleurstelling overheerst, logischerwijs. De McLaren-coureur pakte zaterdag de eerste pole position van zijn Formule 1-carrière op het Sochi Autodrom en wilde niets liever dan de race winnen.

Foutloos tot de laatste ronden

Bij de start kwam Norris goed weg. Hij wist de eerste plek vast te houden tot Carlos Sainz, die profiteerde van de slipstream van Norris, hem inhaalde. De Brit haakte echter aan en na een aantal ronden duwen en trekken pakte hij de leiding terug. De rest van de race verliep steady voor de McLaren-coureur. Hij maakte geen enkele fout. Het leek er even op dat het hem zou lukken om zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton achter zich te houden, tot het plots begon te regenen.

De Brit riep naar zijn team dat hij op de baan wilde blijven. "Het was een beslissing... Ik heb een beslissing gemaakt op basis van de informatie die ik van het team heb gekregen", verzuchtte Norris. Hij bleef buiten op slicks en wist Hamilton voor te blijven. "Op dat moment was het de juiste beslissing. In de laatste sector was het toen nog droog. Op inters zou je dan ook tijd verliezen. Mijn beslissing was goed op het moment dat ik hem maakte, maar het bleek de verkeerde keuze te zijn om de race te kunnen winnen."

"We zagen niet dat het zo veel meer zou gaan regenen"

Het begon vervolgens harder te regenen en de McLaren-coureur kon zijn bolide niet meer op de baan houden. Meermaals reed Norris naast de baan. Hamilton besloot ondertussen, net als veel andere coureurs, om wel de pits in te duiken voor een set intermediates. "Toen Hamilton de pits in ging wisten zij (bij Mercedes red.) dat het meer zou regenen. De intermediates kwamen toen tevoorschijn. Om wat voor reden dan ook zagen wij niet dat het zo veel meer zou gaan regenen."

Uiteindelijk verloor Norris zo veel dat hij gedwongen naar binnen moest om een set intermediates op zijn bolide te laten zetten. Hij verloor zijn eerste plek en kwam uiteindelijk als zevende over de finish. Een enorm teleurstellend einde van een weekend tot die laatste rondes van de race zo goed verliep.

Under investigation

Of de Brit zijn zevende plek mag houden, was nog even onzeker. Hij was namelijk nog under investigation. Toen de Brit op een natte baan de pits in wilde voor een set intermediates gleed hij door. Daarbij gleed hij de pitsingang uit, over de doorgetrokken streep heen. Norris stuurde vervolgens voorzichtig over de lijn de pitstraat weer in, wat eigenlijk niet mag. "Het is vervelend. Ik reed op slicks op een hele natte baan, wat verwachten ze van me", reageerde Norris op het feit dat hij under investigation was. De stewards hebben echter besloten hem alleen een reprimande te geven, wat betekent dat Norris er zonder straf vanaf komt.

Lees ook: Lewis Hamilton pakt 100e Formule 1-overwinning

Lees ook: Trident pakt constructeurstitel tijdens laatste race F3-seizoen

Lees ook: Piastri wint Feature Race en zet goede stap richting F2-titel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden