Nürburgring (bijna) volledig in Russische miljardairshanden

Nurburgring_2013_F1_Grand_Prix

Viktor Kharitonin, mede-oprichter van het Russische farmaceutisch bedrijf Pharmastandard, is nu op één procent na de volledige eigenaar van de Nürburgring. Het Russische Forbes meldt dat hij voor circa 38 miljoen euro zijn aandeel heeft vergroot van 80 naar 99%. Eén procent is nog in handen van aandeelhouder GetSpeed. In totaal zou Kharitonin voor zijn gehele aandeel 77 miljoen euro hebben betaald.

De constructie van om en om een Grand Prix op de Nürburging en op Hockenheim was een tijd lang de oplossing om de wedstrijd voor Duitsland te behouden. Vorig jaar viel de Duitse Grand Prix op de Nürburgring echter weg van de kalender nadat de circuitdirectie niet akkoord ging met de voorwaarden van de FOM (Formula One Management). Voor het eerst sinds 1960 reed de Formule 1 daardoor niet in Duitsland, traditioneel een belangrijk land in de sport qua coureurs en constructeurs. Voor dit jaar staat de Duitse Grand Prix gepland op Hockenheim. Ook daar is de situatie niet florissant vanwege teruglopende bezoekersaantallen in de afgelopen jaren.

De toekomst op de Nürburging lijkt nu rooskleuriger met de komst van de Russische investeerder. Het complex omvat naast het Formule 1-circuit de ruim twintig kilometer lange Nordschleife en een pretpark. Ook Bernie Ecclestone was in 2014 in de running om het te kopen, maar was naar eigen zeggen afgetroefd door Kharitonin met 'één of twee miljoen'. Ook liet hij toen weten dat een terugkeer van de Formule 1 op de Nürburgring  in 2017 niet voor de hand lag. Kharitonin laat tegenover Forbes echter weten dat er weer met Ecclestone gepraat gaat worden voor een terugkeer van de Formule 1 Grand Prix.

Foto: Red Bull Racing

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen