Nyck de Vries: "Ieder kampioenschap voelt anders"

1-_ALS4622

Na een ontzettend spannend raceweekend in Berlijn, de laatste race van het seizoen in de Formule E, is het Nyck de Vries gelukt om het kampioenschap binnen te slepen. Grand Prix Radio sprak met de Formule E-kampioen over zijn carrière tot nu toe en welke ambities hij heeft voor de toekomst. 

In alle eerlijkheid was er volgens de Nederlander geen ruimte om bepaalde verwachtingen te hebben van het kampioenschap. Bij het ingaan van het laatste raceweekend konden veel coureurs namelijk theoretisch gezien nog voor het kampioenschap strijden. Een feit waaruit blijkt dat het om een zeer competitieve en onvoorspelbare raceklasse gaat. Natuurlijk had De Vries voorafgaand aan het seizoen al veel vertrouwen in het team en in zijn auto waardoor hij wist dat het een sterk seizoen kon worden. Uiteindelijk heeft het harde werken zich beloond in de overwinning van het kampioenschap. "Ik ben er dankbaar voor dat het geluk onze kant heeft gekozen, maar ik denk ook dat het niet onterecht is geweest. Wij hebben wel het meest aan de leiding gestaan van het hele veld."

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nyck De Vries (@nyckdevries)

Toto Wolff

In de media heeft Toto Wolff, teambaas van Mercedes AMG Petronas in de Formule 1, duidelijk laten merken dat De Vries wel een plekje heeft verdiend in de Formule 1. "Ik voel me heel erg vereerd", veronderstelde De Vries. "Het voelt goed dat men over je praat en dat ze je linken aan een eventuele plek in de Formule 1." Aan de prestaties van De Vries zal het in ieder geval niet liggen. Hij gaf ook al aan dat hij het niet helemaal zelf in de hand heeft. Door middel van zijn prestaties probeert De Vries met nieuwe kansen het verdere verloop van zijn carrière af te dwingen. "Daar ligt altijd mijn focus en prioriteit. De tijd zal het leren hoe het zich verder gaat ontwikkelen."

Volgens De Vries was het erg bijzonder om Wolff mee te maken gedurende het laatste raceweekend. "Hij komt wel eens vaker kijken, maar dan houdt hij zich heel erg op de achtergrond. Nu kon je gewoon zien dat hij een echte liefhebber is en een sporthart heeft." Tijdens het weekend was Wolff overal bij aanwezig en nam hij deel aan alle conversaties. "Hij was om 07:15 uur al op het circuit. We hebben veel gedeeld en gesproken tijdens het weekend", vertelde de Nederlander. "Na afloop van de race spraken we als eerste over het feit dat we op het podium hadden kunnen staan."

Laatste race van het seizoen

De laatste race van het Formule E-seizoen ging er hard aan toe. "Tijdens de race wist ik niet precies hoe het ervoor stond met het kampioenschap. Er werd mij verteld dat ik voor bepaalde coureurs moest blijven. Toen vroeg ik waar het nou precies om draaide en dat was het teamkampioenschap uiteindelijk." De Vries vond dat zijn team in die specifieke race echt het snelste was, maar voor zijn gevoel had het daar niets meer mee te maken. "Tuurlijk mag je hard racen, maar ik was niet te spreken dat we als snelste van de baan zo aan de kant werden gedrukt door andere coureurs." De Nederlander baalt voornamelijk van het feit dat ze een podium gemist hebben. "Dat is een soort perfectie die ik dan nastreef. Ik wil geen kansen laten liggen."

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nyck De Vries (@nyckdevries)

Mooiste moment uit zijn carrière

De Vries kan het Formule E-kampioenschap toevoegen aan een indrukwekkend CV. Een geschikt moment dus om terug te blikken op zijn carrière. Het eerste moment dat in hem opkwam was het winnen van het Europees kampioenschap karten in 2009. Toen hij klein was en begon met racen was het realiseerbaar om te karten binnen de macht van hem en zijn vader, en een beetje ondersteuning. Vanaf De Vries zijn zesde levensjaar werkten ze er ontzettend hard naartoe om kampioen te worden. "We waren heel realistisch dat een Europees kampioenschap al heel mooi was om binnen te halen." Het winnen van dat kampioenschap in 2009 gaf hem dan ook een speciaal en emotioneel gevoel.

In de Formule 2 had de Nederlander een vergelijkbaar gevoel. "Toen had ik ook echt een hele grote ontlading omdat ik er lang naartoe had geleefd." Het Formule E-kampioenschap gaf daarentegen een ander gevoel door de onvoorspelbaarheid en gezien het sneller op zijn pad kwam. Uiteindelijk is het moeilijk om een specifiek moment uit te kiezen die behoort tot het allermooiste moment. "Het gevoel is bij ieder kampioenschap anders. Ik geniet van alles wat ik mee mag maken en dat koester ik."

8-EPS610_165253_W6I2067-700x467
Foto: Fia Formule E

'Uiteindelijk is het nooit genoeg'

Het bereiken van de Formule 1 is een droom van veel coureurs. "Ik heb daar natuurlijk ook altijd naar toegeleefd. Ik heb nu een iets afwijkend pad genomen, maar ik ben nog steeds jong en het is niet onmogelijk." Formule 1 is dé raceklasse die nog ontbreekt voor De Vries, maar ook in andere raceklassen zou hij meer willen winnen. "Als je een kampioenschap wint dan sta je het jaar daarna weer voor dezelfde uitdaging. Dan wil je weer winnen. Uiteindelijk is het nooit genoeg." Daarnaast zou een overwinning in Le Mans met zekerheid tot zijn ambities behoren.

4-EPS607_180534_FER8601-700x467
Foto: FIA Formule E

'Ik was alleen maar naar tekens aan het kijken'

De Vries vertelde dat hij vroeger heel erg bijgelovig was en de afgelopen weken viel het hem op dat dit weer een beetje terug kwam. "Ik was alleen maar naar tekens aan het kijken en ging overal wat achter zoeken." Zo had hij een kamer in Berlijn met letterlijk de cijfers van zijn verjaardag en kwam ook nog eens zijn geluksgetal daarin voor. Voor de rest heeft de Nederlander geen specifiek ritueel die hij uitvoert ter voorbereiding op zijn race. In de Formule E hebben ze daar weinig tijd voor omdat alles op dezelfde dag plaatsvindt. "Tijdens de momenten die ik voor mezelf heb probeer ik te slapen of doe ik even mijn ogen dicht en luister ik naar muziek. Dan kan ik me afsluiten van alles wat er om me heen gebeurt"

2-_ALS8735-700x467
Foto: FIA Formule E

Teamgenoot Stoffel Vandoorne

Teamgenoot Stoffel Vandoorne is een belangrijke factor geweest bij het bemachtigen van het kampioenschap. Volgens De Vries is het een continuerend leerproces doordat de coureurs veel informatie met elkaar delen over wat ze allemaal meemaken en hoe ze zich daarbij voelen. "Ik durf wel te zeggen dat wij als rijders-duo de beste relatie hebben van de grid. We respecteren elkaar en we kunnen goed met elkaar opschieten." De twee coureurs kennen elkaar al uit het verleden en de sfeer binnen het team is goed. "Ik denk dat het oprecht heeft bijgedragen aan het winnen van het kampioenschap."

7-EPS610_161226_FER3533-700x467
Foto: FIA Formule E

Mercedes-Benz EQ neemt in 2022 afscheid van Formule E

Na afloop van de laatste race heeft Mercedes-Benz EQ aangekondigd dat het team zich na het seizoen van 2022 zal terugtrekken uit de raceklasse. Dit betekent dat De Vries en Vandoorne nog éénmaal de mogelijkheid hebben om voor het team uit te komen in de Formule E.

Lees ook: Rinus VeeKay: "Supergoed seizoen tot nu toe" 

Lees ook: Larry ten Voorde: "Wil eerste rijder van mijn dorp worden"

Lees ook: Bent Viscaal: "Positief over progressie bij Trident"

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden