Officieel: Renault neemt Lotus F1 over

renault_lotus_takover

Het hing in de lucht na de intentieverklaring vorige maand, Renault heeft nu officieel aangekondigd dat het haar terugkeer maakt in de Formule 1. Carlos Ghosn, CEO van Renault, tekende vandaag het contract voor de overname van Lotus F1, het team dat eerder ook in handen was van Renault.

Ghosn keert met vertrouwen en ambities terug in de Formule 1. "We willen winnen, al kan dat even duren", zegt de Fransman in het persbericht. "Na een lange studie, heb ik besloten dat Renault in de Formule 1 hoort, met ingang van 2016."

"Gesprekken met de grote aandeelhouders van de Formule 1, gaf ons het vertrouwen om te uitdaging aan te gaan", aldus Ghosn. Zijn Renault zou een deal hebben met Bernie Ecclestone en CVC voor de periode 2016 - 2024. Op dit moment wordt gewerkt aan de laatste details van de overname, de aandelen van voormalig eigenaar Genii Capital worden overgenomen door Renault

Renault en Lotus hebben al langere tijd een relatie in de Formule 1. Samen werden de twee constructeurs wereldkampioen in 2005 en 2006 met onder andere Fernando Alonso achter het stuur. De laatste jaren richtte Renault zich primair op het leveren van motoren.

Lelijke eendjes

Renault en Lotus F1 golden het afgelopen seizoen als lelijke eendjes in het Formule 1-paddock. Renault aan de ene kant als motorleverancier voor Red Bull en Toro Rosso. De beide teams kenden veel problemen met de krachtbron in het V6-tijdperk. De teams stuurden dan ook aan op een breuk met Renault. Ghosn orienteerde zich vanaf dat moment op de overname van Lotus. De kans bestaat echter dat Renault ook na dit seizoen leverancier blijft voor Red Bull Racing.

Dat team verkeerde met name in de tweede helft van dit seizoen in zwaar financieel weer. De renstal uit Enstone kreeg meerdere keren te maken met betalingsachterstanden waardoor materialen en hospitality niet gebruikt konden worden. Met de overname zijn voorlopig 470 banen in zowel de paddock als in Enstone gered.

Renault zegt in januari meer details bekend te maken over het programma.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen