Olav Mol: "Denk dat ze zich bij Mercedes achter de oren krabben"

M268325

Max Verstappen heeft nu drie races achter elkaar gewonnen. Volgens Olav Mol heeft Mercedes nu echt een serieus probleem. Grand Prix Radio praat met de Formule 1-commentator over het probleem van Mercedes, de straffen van Lando Norris en Sergio Pérez en over Daniel Ricciardo.

"Wederom een vertoon van macht, kracht en misschien wel overmacht", zo vat Olav Mol de race van Max Verstappen samen. Red Bull heeft de laatste vijf races gewonnen en is ontketend. Mol denkt dat Mercedes zich nu wel achter de oren gaat krabben. "Als je ook door een McLaren verslagen wordt, al weet ik niet hoe groot de problemen waren voor Hamilton, moet je je nu wel echt gaan afvragen wat er aan de hand is. De pace is er gewoon niet." Een deel van het probleem voor Mercedes is de voorsprong die Verstappen heeft. Het gat tussen Verstappen en Hamilton is momenteel 32 punten, wat betekent dat Verstappen een buffer heeft voor een eventuele nul-score.

Max Verstappen / Red Bull Racing / Spielberg / Oostenrijk / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Bryn Lennon/Getty Images)

'Mercedes was niet aan het sandbaggen tijdens wintertest'

Volgens Mol moeten we terug naar de wintertest als we naar de basis van het probleem van Mercedes willen. "Tijdens de wintertests zagen we dat Mercedes al niet goed was, maar in Bahrein waren ze er toch weer wel. Daardoor dachten we dat Mercedes aan het sandbaggen was, maar blijkbaar is dat toch echt hun pace", zegt Mol. De commentator denkt dat ze simpelweg voorbij zijn gestreefd. "Wat logisch is na zes jaar aan de top."

Lewis Hamilton / Mercedes / Spielberg / Oostenrijk / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 - LAT Images

Straffen Norris en Pérez

Eén van de grootste verhalen van de race ging over alle straffen die werden uitgedeeld. De regen aan straffen begon bij het incident tussen Norris en Pérez, waar Norris uiteindelijk een straf voor kreeg. Mol vindt het een lastige beslissing. "Als je buitenom gaat inhalen, weet je dat de ander bepaalt of je op de kerbs blijft of dat je in het grind komt. Dan is het aan de FIA, die kijkt of hij echt van de baan wordt gedrukt of niet. Ik zie het als racemomenten, maar ze zijn erg consequent geweest en dan heb ik er geen problemen mee."

Comeback Ricciardo

Daniel Ricciardo kent een moeilijk seizoen bij McLaren. Vooral tijdens de kwalificaties komt hij niet in de buurt van zijn teamgenoot Lando Norris. Tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs van Oostenrijk lukte het Ricciardo wéér niet om te imponeren, maar tijdens de race kwam de Australiër goed naar voren en eindigde hij als zevende. Waar het in zit, kan van alles zijn volgens Mol. "Het kan een fractie vertrouwen zijn, het kan zijn dat hij een fractie later remt, maar hij zou in principe de rondes van Norris moeten kunnen kopiëren. Ook moet hij toegeven dat hij niet meer de topqualifier van vroeger is, want anders blijft hij op zijn eigen pad."

Lees ook: Max Verstappen blij voor team met overwinning Spielberg

Lees ook: Frederik Vesti wint Formule 3 Feature Race Oostenrijk

Lees ook: Verstappen wint op dominante wijze in Oostenrijk

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen